Навіщо до Білорусі відправляють мобілізованих росіян — думка політолога (ВІДЕО)

Кордон з Білоруссю. Ілюстративне фото: pravda.com.ua

Російські військовослужбовці, які прибули до Білорусі, не відрізняються боєздатністю. Більшість із них — цивільні люди, не навчені військовій справі. Серйозної загрози Україні вони не становлять. Таку думку сьогодні, 3 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив білоруський політолог Валерій Карбалевич.

Наразі реальних ознак підготовки атаки на Україну з території Білорусі немає, вважає політолог. За його словами, мобілізовані російські громадяни проходять навчання, тренуються, але з них не формують наступальних підрозділів.

“Ті джерела, які я відстежую, не говорять про те, що Росія збирається робити новий сухопутний наступ з території Білорусі на Україну, чи то на Луцьк, чи то на Рівне, чи то на Київ. Для мене важливою є заява секретаря Ради національної безпеки і оборони України Данілова про те, що Україна не бачить поки що безпосередньої небезпеки нападу з території Білорусі. Наразі сюди прибувають мобілізовані військовослужбовці Росії. Тут відбуваються тренування, навчання. Так, техніка прибуває, але поки що все це не формується в певні наступальні підрозділи. І реальних ознак атаки на Україну з території Білорусі ні я не бачу, ні військові експерти”, — зазначив Карбалевич.

За його спостереженнями, реально боєздатні частини солдатів беруть участь у боях, а на полігонах у Білорусі їх немає.

“Ті військовослужбовці Росії, які прибули сюди, це не дуже боєздатні частини, це мобілізовані, це цивільні люди. І тому я не думаю, що вони зараз становлять серйозну загрозу. Щоправда, можливо, психологічну. Усі основні боєздатні підрозділи військові Росії перебувають не в Білорусі, а там, на Донбасі, на територіях вже окупованих РФ. Тому я не думаю, що є якийсь тут великий розмін у плані того, що вони перебувають тут, у Білорусі”, — сказав політолог.

Читайте також: Вони виконуватимуть наказ, який надійде з Кремля, — Грабський про загрозу наступу з Білорусі

Раніше заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі Павло Латушко повідомив, що дедалі більше представників Генштабу ЗС РФ відвідує Білорусь з інспекціями — перевіряють підготовку російських мобілізованих.

Прямий ефір