Ейфорія святкування неправильна в умовах гібридної війни, треба набратися терпіння, — Гуменюк про звільнення Херсона (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: gur.gov.ua

Вже кілька тижнів росіяни вивозять обладнання та відводять війська з Херсона, але це скоріше візуалізація. Противник переносить оборону у глибший тил. Продовжуються позиційні бої, ЗСУ прогинають лінію оборони, заявила у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ керівниця пресцентр сил охорони та оборони Оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк.

“Переміщення ми фіксуємо, вони намагаються використати альтернативні переправи, які встановлюють через Дніпро, бо пошкоджено реальні шляхи. Вони намагаються використати зокрема й Каховську ГЕС як переправу. Невеликими партіями вивозять здебільшого намародерене майно, звісно, ​​є й факти перевезення техніки. Те, що вони обладнують межі оборони на лівому березі, — це теж триває кілька днів. І ми розуміємо, що це так чи інакше мало вказувати на намір переносити оборону в глибший тил до сьогоднішньої лінії фронту. Бої йдуть та йдуть позиційні бої, досить потужні, сильні. Лінія фронту гнучка та продовжує прогинатися під нашим натиском. Але поки що це умови військової операції, і вони не підлягають розголошенню”, зазначила Гуменюк.

Вона запевнила, що Україна звільнятиме територію Херсона, незважаючи на усвідомлення стратегічних перешкод.

Експертка наголосила, що поки що рано святкувати визволення Херсона.

“Ми спочатку говорили про те, що така ейфорія святкування та очікування великого позитиву, вона неправильна в умовах гібридної війни та взагалі бойових дій. Найправильніше — це набратися терпіння та дочекатися справжньої розкладки щодо ситуації, об’єктивної оцінки з боку військових. Тому треба розуміти, що звільняти територію ми будемо, просуватимемося ми будемо. Усвідомлення того, що це буде непросто, стратегічний план дій у нас є. І розуміння, що річка Дніпро буде серйозною перешкодою, теж є. І ми про це говорили від початку, і ми це усвідомлюємо. Тому ми й не анонсували жодного потужного просування”, додала речниця ОК “Південь”.

Гуменюк також розповіла, що погода та кількість мобілізованих РФ відбивається на веденні бойових дій. Гостя ефіру прокоментувала і можливий підрив дамби Каховської ГЕС як елемент техногенного шантажу РФ та поінформувала про терор мирного населення на окупованих територіях півдня України.

Читайте також: Правий берег Дніпра — оперативний котел для окупантів, — Світан про заяву РФ щодо відведення військ із Херсона (ВІДЕО)

Прямий ефір