Правий берег Дніпра — оперативний котел для окупантів, — Світан про заяву РФ щодо відведення військ із Херсона (ВІДЕО)

Ситуація у районі Херсона на 10 листопада. Ілюстрація: twitter.com/War_Mapper

Збройні сили України видавлюють окупаційні війська на Херсонському напрямку, незалежно від рішення російського командування нібито про відступ. Так прокоментував наказ глави Міноборони РФ Шойгу про виведення військ із Херсона полковник запасу, військовий експерт Роман Світан в ефірі телеканалу FREEДОМ.

На думку експерта, росіяни готові йти з правого на лівий берег Дніпра, але хочуть це зробити як героїчний вчинок, тим самим створюючи інформаційне поле можливостей.

“Говорити та робити — це різні речі. Це, звісно, розуміє й українське військово-політичне керівництво, тому виконуватимуться оперативно-тактичні дії, які підкріплені розвідінформацією та залежно від розвитку подій”, — зазначив Світан.

За його словами, зараз відбуваються наступальні дії ЗСУ на окремих ділянках правобережного фронту. Це, зокрема, район Снігурівки (межа Херсонської області та Миколаївської) та район Давидового Брода, Милового (Бериславський район, Херсонська область).

“Українські війська видавлюють росіян. І незалежно від того, що вони говорять на цей час, звільняються і території, і населені пункти, беруться під вогневий контроль, зокрема певні військові формування росіян та їхні пункти базування. Тобто відбувається зараз рутинна, з одного боку, робота військового відомства, яка не залежить від заяв російських військ”, — акцентував Світан.

Те, що росіяни зараз це подають так активно в інформаційному полі, саме в такому режимі, найімовірніше, свідчить про те, що вони готові йти з правого на лівий берег Дніпра, говорить експерт.

“Хочуть подати в інформполі це як героїчну якусь дію. Будь-який рух — вперед. У них, власне, немає слова назад, вони просто розвертаються на 180 градусів і знову — “героїчно вперед”. А ось далі після такої подачі вони створюють вікно можливостей так зване. Тобто вони, в принципі, можуть і піти, і втекти, і, скажімо, оборонятися, тому створили інформаційне поле можливостей, а на полі бою робитимуть ті дії, які їм дозволить українська армія виконувати”, — сказав Світан.

Він наголосив, що правий берег Дніпра — оперативний котел для військ РФ, і рано чи пізно вони все одно покинуть його.

“Правий берег — це оперативний котел. Після того, як ми контролюємо мости своєю артилерією, звісно, ​​з нього треба війська виводити. Вони це робитимуть. Незалежно від того, хочуть чи ні, буде команда чи ні, їм доведеться йти з правого на лівий берег, чи під керуванням, чи без керування. Або будуть знищені на правому березі. Тому тут просто справа часу”, — пояснив експерт.

Світан також наголошує, що необхідно знищувати російські війська на правому березі та не залишати можливості піти на лівий.

“Наскільки це можливо, варто не дати піти на лівий берег. Якщо окупанти перейдуть на лівий берег, то посилять Запорізьке угруповання. Тому, ймовірно, саме це завдання виконуватиме українська армія. Наше керівництво чудово розуміє, що ці 20-30 тис. осіб одразу потраплять або на Запорізький фронт, або Донецький підсилять, або Луганський. Тому, найімовірніше, вони все ж таки знищуватимуться на правому березі”, — зазначив військовий експерт.

Читайте також: “У армії Росії реальні проблеми”: відхід росіян з Херсона прокоментував Байден

Раніше військовий експерт Дмитро Снєгирьов зазначив, що розміщуючи інформацію про те, що російські війська залишатимуть Херсон, Кремль дає зрозуміти, що готовий до перемовин, а відхід із цього населеного пункту хоче подати як черговий “жест доброї волі”.

Прямий ефір