Внаслідок обстрілу російських військ Запорізька АЕС повністю знеструмлена — що відомо

ЗАЕС. Фото: energoatom.ua

Напередодні російські окупаційні війська вкотре обстріляли Запорізьку атомну електростанцію, внаслідок чого вона була повністю знеструмлена. Про це сьогодні, 3 листопада, повідомила пресслужба “Енергоатому”, інформує FREEДОМ.

“2 листопада 2022 року, внаслідок рашистського обстрілу пошкоджено дві останні високовольтні лінії зв’язку Запорізької АЕС із українською енергосистемою. О 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення. Включилися всі 20 дизель-генераторів”, — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що наразі схема живлення власних потреб атомної станції оптимізована.

“Залишено в роботі 9 дизель-генераторів. Енергоблоки 5 та 6, які перебувають у гарячому стані, переводяться в холодний стан”, — уточнили в “Енергоатомі”.

Пального, необхідного для роботи дизель-генераторів у режимі повного знеструмлення станції, залишилося на 15 діб.

“Через окупацію станції та втручання представників “Росатому” в її роботу можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС в безпековому режимі значно обмежені”, — наголосили в “Енергоатомі”.

Читайте також: Окупанти між собою не можуть поділити, хто з них “керує” Запорізькою АЕС, — Федоров про ситуацію

Раніше повідомлялося, що після проведення псевдореферендумів на тимчасово окупованих армією Росії територіях України Кремль вирішив анексувати Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі. 5 жовтня президент Володимир Путін підписав указ, у якому наказав забрати Запорізьку АЕС у власність Російської Федерації.

Прямий ефір