“Які ж ми сильні”: як українці допомагають один одному в складних ситуаціях (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

З першого дня повномасштабного вторгнення російських військ українці об’єдналися та допомагають один одному, армії та волонтерам. За майже сім місяців війни було зібрано сотні мільйонів доларів, пожертвувано тонни одягу, тисячі українців дали притулок тим, хто втратив житло, а деякі, ризикуючи життям, вивозили незнайомих людей з-під обстрілів, інформує FREEДОМ.

Вчора, 10 жовтня, під обстрілом російських ракет опинився центр Києва. Серед тих, хто їхав на роботу, була киянка Лілія. Дівчина перебувала за кілька десятків метрів до перехрестя вулиці Володимирської та бульвару Тараса Шевченка, куди довелося пряме влучення.

“Вибух був досить сильний, у мене навіть від цієї хвилі пластик у салоні автомобіля вилетів, але, слава Богу, мене не травмував. Я стояла метрів за 20-30 від цього вибуху, і десь через 2-3 секунди, коли я не розуміла, що відбувається, прилетіла друга ракета, я вибігла з машини, намагалася ховатися, там був паркан, укриття поруч ніде не було, і я просто лягла під цей паркан. Чоловік, що проходив повз мене, побачив мій стан шоку, підійшов до мене, прикрив і став заспокоювати”, — згадує Ліля.

Дівчина не пам’ятає, як сіла до машини та доїхала до найближчого укриття. Там незнайомі їй люди, що побачили стан дівчини, пропонували їй ліки, воду та їжу.

“В укритті також мені зустрічалися люди, які допомагали, підтримували, вони бачили, що зі мною щось не так, пропонували допомогу. І після цього я розумію: які ми сильні, українці!” — каже дівчина.

Серед тих, хто допомагав постраждалим на місці ракетного удару Максад. Іноземні фотографи зняли його в той момент, коли він поспішав на допомогу жінці, яка не могла вийти з пошкодженого автомобіля. Давати на відео коментарі, чому кинувся на допомогу, Максад відмовився, але написав про це в повідомленні.

“Їхав на роботу, почув вибухи, зрозумів, що це поряд. Побачив дим, прибіг надати першу допомогу постраждалим. Я побачив, що в машині сидить дівчина і не може вийти. Відчинив силою двері, витяг її та допомагав дійти до найближчої безпечної місцевості. Потім надав першу допомогу. З нею все було, слава Богу, нормально, але вона була дуже налякана. На місце оперативно приїхали всі служби, правоохоронні органи. Її я віддав під відповідальність поліції, і сам побіг в укриття, бо поліція попросила відійти в безпечне місце”, — повідомив він.

Щодня тисячі українців допомагають один одному після обстрілів, жертвують гроші в благодійні фонди, дають дах над головою тим, хто втратив житло, підтримують один одного під час атак із повітря в укриттях. Силі духу українців дивується буквально весь світ.

“З сотнями киян — в укритті. Мене вражає спокій, що панує тут, поки Росія обстрілює дитячі майданчики в центрі Києва”, — написала посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен на своїй сторінці у Twitter.

Терористичні атаки Росії по мирних українських містах лише гуртують людей. Після кожного влучення ракети до житлової чи критичної інфраструктури в українців з’являється все більше впевненості у майбутній перемозі ЗСУ.

“Після всього того, що сталося і після того, як я побачила, як реагують наші українці, наші люди в такий складний час, я зрозуміла одне: ми обов’язково переможемо. Слава Україні!”, — сказала киянка Лілія.

Читайте також: “Путіну не зламати Україну”: міста відновлюються після масованої російської ракетної атаки (ВІДЕО)

Нагадаємо, сьогодні, 11 жовтня, Україна знову зазнала масованої ракетної атаки з боку російських окупантів.

Прямий ефір