Путінська анексія територій чотирьох областей України: експерт пояснив юридичну нікчемність

Захар Тропін. Фото: ur.snau.edu.ua

Спроба анексії Росією тимчасово окупованих територій чотирьох областей України є юридично нікчемною. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав доцент кафедри міжнародного публічного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Захар Тропін.

“Всі ці дії більше нагадують деякі спецоперації для того, щоб просто отримати результат. І право тут використовується тільки як певна видимість, навіть не право, а саме видимість права, просто як якась ширма для того, щоб отримати результат і все. Але при цьому ось, подивіться, попри всю безпринципність та нікчемність порушення права, яке здійснюється Росією, все одно щоразу вони намагаються навести хоч якісь аргументи для того, щоб обґрунтувати свою позицію. Тобто навіть при всьому порушенні норм, при всьому сваволі своїх дій, вони все одно намагаються якось юридично знайти хоч якусь основу цього. Я бачу в цьому лише їхню слабкість і розуміння того, що вони роблять абсолютно неправові речі”, — сказав Тропін.

Він зазначив, що анексія у міжнародному праві — це насильницьке приєднання до держав усієї чи частини території іншої держави в односторонньому порядку. Зазвичай анексія здійснюється після окупації та є юридично нікчемною.

Тропін наголосив, що для проведення “референдумів” про “самовизначення” на територіях України ніколи не було передумов.

“Зокрема це те, на що намагається послатися Росія. Це ось самовизначення націй, народів. Ну, вибачте, а про які нації та народи ми можемо говорити в Донецькій, Луганській, Херсонській, Запорізькій областях?”, — сказав експерт.

Він констатував, що дії Росії підривають основи міжнародного права та основи міжнародного правопорядку.

“І ось тут якраз головне завдання міжнародної спільноти зараз відреагувати таким чином, щоб продемонструвати, що міжнародне право продовжує діяти. І, зокрема, Організація Об’єднаних Націй може реагувати на подібні виклики. Наскільки я знаю, в Організації Об’єднаних Націй зараз дуже активно розпочало обговорюватися питання щодо реформування цієї організації і особливо реформування системи Ради Безпеки ООН… Організація Об’єднаних Націй виникла на основі Ліги націй після Другої світової війни, не хотілося б говорити, але, швидше за все, так і буде, що ООН буде реформована за результатами війни України та Росії”, — вважає експерт.

Нагадаємо, російський президент Володимир Путін 21 вересня оголосив про часткову мобілізацію в Росії та підтримку псевдореферендумів на захоплених територіях України.

30 вересня Путін виступив у Кремлі на церемонії “приєднання” до РФ тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей України після того, як на них відбулися псевдореферендуми. У своїй промові він також закликав Київ “сісти за стіл переговорів”.

Прямий ефір