Процес вступу України до НАТО буде дуже швидким, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: president.gov.ua

Процес вступу України до НАТО залежить від результатів війни. Про це сьогодні, 30 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

“Гадаю, що процес вступу до НАТО буде дуже швидким, і він залежить саме від підсумків війни. Адже, по суті, одним із важливих підсумків війни буде інший тип конфігурації загальноєвропейської безпеки, де Україна гратиме одну з ключових ролей. І наші партнери теж до цього готові”, — сказав він.

Перші сім місяців війни довели, що Україна в Європі має одну з найкращих боєздатних армій. Відповідно, Україна буде для НАТО надзвичайно важливим та корисним партнером.

“Більш того, Україна допоможе модернізувати НАТО, щоб воно було більш ефективним і сучасним з точки зору відповіді на подібні російській експансії з боку інших держав”, — додав Подоляк.

І, нарешті, поданням заявки на вступ до НАТО Україна розставила всі крапки над “ї” у відносинах із Росією.

“Тобто ми остаточно сказали: дивіться, немає більше ніякої Росії для України, яка може визначати нашу зовнішню політику і щось забороняти, як це було довгий час. Або ми маємо з побоюванням дивитися на Росію, мовляв, чи не викличе це якесь роздратування у московського режиму тощо? Ми дуже чітко окреслили прецедент”, — зазначив радник глави ОПУ.

Подоляк наголосив, що підписанням заявки до НАТО президент України Володимир Зеленський класично показав, що потрібно ухвалювати вчасно правильні рішення.

“Це важливо з погляду і психологічного стану моралі суспільства. Це важливо для визначення напрямку нашого руху. І, відповідно, я вважаю, що ми максимально швидко пройдемо цей шлях від кандидатського статусу до безпосереднього членства в НАТО”, — резюмував Подоляк.

Читайте також: Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку, — заява Володимира Зеленського

Нагадаємо, сьогодні президент України Володимир Зеленський підписав заявку на вступ країни до НАТО у прискореному порядку. Це було відповіддю зокрема на оголошену сьогодні Кремлем анексію тимчасово окупованих українських територій Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей.

Прямий ефір