Глави МЗС України та Німеччини обговорили ситуацію в ОРДЛО та “Північний потік-2”

Фото UA

Сьогодні, 13 грудня, відбулася перша телефонна розмова між главою МЗС України Дмитром Кулебою та новопризначеною федеральною міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок.

Про це повідомляє UA з посиланням на сайт МЗС.

Глава української дипломатії розповів про актуальну безпекову ситуацію вздовж державного кордону та на тимчасово окупованих територіях України, підтвердив відданість нашої держави політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту.

“Високо цінуємо, що в коаліційній угоді нового уряду Німеччини приділяється пріоритетна увага відновленню миру в нашій державі. Ми конструктивно налаштовані рухатися вперед в межах процесу мирного врегулювання, який має починатися з безпекових питань. Переконані, що повне втілення принципу: “спочатку безпека”, дозволить досягти подальшого прогресу і в політичній частині Мінських домовленостей”, – зауважив Дмитро Кулеба.

Міністр наголосив, що Україна активно виступає за дієву роботу Нормандського формату як важливого майданчика для переговорів. Він подякував Німеччині, яка разом із Францією докладає зусиль задля повернення Росії за стіл переговорів.

Анналена Бербок запевнила в непохитній підтримці суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, готовності до спільної роботи задля зрушення з місця переговорів у Нормандському форматі.  

Глави МЗС України та Німеччини домовилися відкрити нову сторінку в двосторонніх відносинах, зокрема активізувати співпрацю в сферах розвитку альтернативних джерел енергії, виробництва і транспортування водню, збільшення обсягів торгівлі та інвестицій. Міністр також висловив зацікавленість в “перезавантаженні” рівноправного діалогу України та Німеччини щодо історичних питань.

Дмитро Кулеба запросив Анналену Бербок відвідати нашу державу з візитом наступного року.

Нагадаємо, 8 грудня Бундестаг обрав соціал-демократа Олафа Шольца новим канцлером Німеччини.

Читайте також: Київ і Лондон працюють над візитом Джонсона в Україну в 2022 році, – Кулеба

Прямий ефір