Трьом українським політв’язням у Росії не надається медична допомога, – Денісова

Фото Facebook Людмили Денісової

Трьом українським політв’язням, які перебувають у СІЗО-3 Новочеркаська в Ростовській області РФ, не надається медична допомога.

Про це повідомляє UA із посиланням на Telegram-канал уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової.

Йдеться про трьох політв’язнів:

  • 60-річний кримський татарин Енвер Омеров потребує хірургічного втручання для лікування гострого хронічного захворювання;
  • Айдер Джаппаров після перенесеної коронавірусної інфекції має проблеми з диханням і біль у грудях, а також високий артеріальний тиск;
  • Різа Омеров потребує допомоги стоматолога.

Політв’язні неодноразово зверталися до адміністрації СІЗО, але безрезультатно.

Денісова зазначила, що своїми незаконними діями керівництво слідчого ізолятора порушує права на життя, охорону здоров’я та медичну допомогу, які закріплені 2 статтею Конвенції про захист прав людини та основних свобод, а також 22 пунктом Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН.

“Звертаюся до Уповноваженого з прав людини у РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходів для відновлення прав громадянина України, зокрема, невідкладно провести повне медичне обстеження з наступним призначенням відповідного лікування”, – написала Денісова.

Наприкінці уповноважена Верховної Ради України з прав людини звернулася до міжнародної спільноти з проханням звільнити українських політв’язнів.

“Закликаю міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав Енвера Омерова, Айдера Джаппарова та Різи Омеров, які незаконно утримуються у російському слідчому ізоляторі; продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля та посилити тиск на країну-окупанта, аби змусити припинити порушення норм міжнародного права та негайно звільнити в’язнів”, – резюмувала Денісова.

Нагадаємо, Російська Федерація продовжує застосовувати тортури щодо громадян України, які незаконно утримуються – у фігуранта “четвертої Бахчисарайської групи” відібрали ліки, які є життєво необхідними для нього.

Читайте також: Денісова просить міністрів переглянути рішення про “дистанційку” в школах

Прямий ефір