Допомога від США не послабиться і після виборів — американці хочуть бачити перемогу України, — Смарт

Прапори США та України. Фото: president.gov.ua

Сполучені Штати Америки не перестануть допомагати Україні, незалежно від результатів президентських виборів у країні. Як показують соцопитування, більшість американців підтримують Україну і хочуть бачити її перемогу. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав американський політтехнолог і політолог Джейсон Смарт.

“Не важливо, хто виграє у США. Я думаю, що більшість американців, і ми знаємо про це з результатів соцопитувань, підтримують Україну. Вони хочуть бачити, що Україна переможе. Тому я вважаю, що будь-який політик, який виграє (на президентських виборах, — ред.), допомагатиме Україні”, — сказав політолог. 

На його думку, і в разі перемоги у виборчих перегонах Дональда Трампа, і в разі приходу до влади Камали Гарріс, підтримка України збережеться. 

“Наприклад, багато хто побоюється перемоги Дональда Трампа. Але все одно Дональду Трампу важливо, що говорить американський електорат. І якщо він знатиме, що його аудиторія, американські виборці хочуть бачити допомогу Україні, тоді, звісно, він допомагатиме. Тому я думаю, якщо виграє або Гарріс, або Трамп, без різниці хто, це буде на користь для України”, — зазначив Смарт.

Він також прокоментував реакцію в США на план перемоги України, представлений президентом Володимиром Зеленським.

“Думаю, що реакція була дуже позитивна у США, як і в Європі щодо плану перемоги. Але я очікую, що Вашингтон буде більш активно діяти після виборів. Зараз американці здебільшого говорять тільки про наші вибори, які відбудуться вже зовсім скоро, менш ніж за три тижні. Через це я не очікую поки що нічого з Вашингтона. Але думаю, що в Брюсселі, Берліні, Парижі буде, звичайно, дуже жива розмова про це. Будуть ще перемовини й велика реакція найближчим часом”, — сказав гість ефіру.

Він також наголосив, що в реалізації плану перемоги України важливу роль відіграють не тільки США, а й Німеччина, Франція, Британія.

“Думаю, що головними пунктами, звичайно, будуть угоди між найбільшими країнами в Європі, плюс США. Британія, Німеччина, Франція, США — країни, які відіграють ключові ролі в Європі або в НАТО. Найважливіше, що вони думають стосовно плану перемоги України. Після виборів у США будуть розмови й з американцями. Як вони можуть допомогти, де вони допомагатимуть. Але перший крок не буде за американцями, перший крок — за європейцями”, — вважає політолог.

Читайте також: Підтримка України за “найгірших сценаріїв”: про цілі візиту Байдена до Німеччини висловився німецький політолог

Нагадаємо, президент США Джо Байден під час візиту до Німеччини закликав союзників по НАТО продовжувати підтримувати Україну у протистоянні агресії Росії.

Прямий ефір