Франція підтримує план перемоги та продовжить допомагати Україні: головні заяви глави МЗС Франції у Києві

Андрій Сибіга та Жан-Ноель Барро. Фото: mfa.gov.ua

Сьогодні, 19 жовтня, в Україну з дводенним візитом прибув новий міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро. Він уже зустрівся з українським колегою Андрієм Сибігою, а також провів спільну пресконференцію. Завтра Жан-Ноель Барро планує вирушити на північний схід України, повідомляє FREEДOM.

Андрій Сибіга висловив подяку Барро за рішення здійснити один із перших закордонних візитів до України та подякував за допомогу та підтримку, яку Франція надає за низкою напрямків. Також очільник української дипломатії розповів про виклики, які стоять перед енергетикою України напередодні зими й міністри домовилися про взаємодію в цьому питанні.

“Особливо відзначу підтримку Франції на нашому шляху до Європейського Союзу і НАТО. Франція та особисто президент Макрон зіграли важливу роль у наданні Україні статусу на членство в ЄС і відкритті наступних переговорів. Париж підтримує Україну на шляху до НАТО. Ми детально обговорили план перемоги, представлений президентом України. Підтримка та втілення цього плану перемоги буде найкращою відповіддю союзників України на масштабування Росією війни”, — заявив очільник зовнішньополітичного відомства України на спільній пресконференції зі своїм французьким колегою в Києві.

Зі свого боку Жан-Ноель Барро поінформував про те, що Україна отримає перші літаки Mirage 2000 вже на початку 2025 року.

“Франція — це перша країна, яка займається підготовкою цілої української бригади — це бригада Анни Київської. Перші літаки “Міраж 2000” будуть надані Україні на початку наступного року. Також Франція готуватиме пілотів для цих винищувачів. Також ми продовжуємо зусилля, щоб допомогти ремонтувати обладнання і техніку тут в Україні”, — розповів глава МЗС Франції.

Він також наголосив, що Париж готовий продовжувати допомагати Києву, а Франція підтримує план перемоги України не лише у військовій сфері. Як зазначив глава зовнішньополітичного відомства Франції Жан-Ноель Барро, вона готова надавати допомогу в цивільній та економічній галузях. Він також додав, що Франція підтримає Україну, коли вона вирішить почати переговори про мир.

“Треба завадити тому, щоб світ рухався до хаосу. Тому треба докласти зусиль, щоб план перемоги, запропонований президентом Зеленським, залучив якомога більше країн до його реалізації”, — акцентував Жан-Ноель Барро.

Він запевнив, що Франція допомагатиме та підтримуватиме Україну.

“Путін зробив велику помилку, оскільки ніщо не зможе похитнути нашу рішучість. І хоча Росія продовжує свою криваву війну, якій немає виправдання, Франція допомагатиме та підтримуватиме Україну”, — заявив глава МЗС Франції.

Повідомлення про те, що КНДР направила своїх солдатів у Росію на допомогу на війні проти України глава МЗС Франції назвав ескалацією війни.

“Якщо таке рішення було ухвалено, то воно б мало серйозні наслідки, оскільки це ввело б війну в новий масштаб ескалації. Також є ризик того, що війна перейде на територію Азії. Однак, така інформація свідчить про те, що Росія має дедалі більше складнощів для протистояння Україні”, — зазначив Жан-Ноель Барро.

Окрім цього, міністр закордонних справ Жан-Ноель Барро повідомив: за підтримки Франції в Україні відкриються два реабілітаційні центри для дітей, яких повертають в Україну після вивезення до Росії.

“Хочу оголосити про відкриття у Дніпрі та Харкові двох центрів за підтримки Франції, які прийматимуть дітей, які повернулися в Україну, і сприятимуть їхній реабілітації”, — розповів глава зовнішньополітичного відомства Франції.

Він додав, що з початку війни Франція надала Україні понад 3 млрд євро різної допомоги для цивільної сфери, що охоплює різні напрямки від гуманітарного розмінування до надання обладнання для лікарень.

Читайте також: Зеленський представив Макрону план перемоги України

Нагадаємо, новий міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро прибув до Києва з дводенним візитом сьогодні, 19 жовтня. Це один із перших закордонних візитів нового очільника французького зовнішньополітичного відомства.

Прямий ефір