Цієї осені російські окупанти все поставили на кін, — спікер Української добровольчої армії “Південь”

Збройні сили України. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Росіяни, використовуючи всі свої ресурси, поспішають вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, тому збільшилася кількість бойових зіткнень на фронті. Про це сьогодні, 18 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.

“Росія поставила, скажімо так, на кін нинішньої осені практично все, що в неї є, тому намагається підтримувати ось такі темпи наступів, інтенсивність бойових зіткнень протягом уже дуже великого періоду. Я нагадаю, що наступальна кампанія Російської Федерації, вона по всій лінії фронту (особливо Донецька операційна зона, Харківська операційна зона) триває вже понад рік — рік та один місяць. Тобто 13 місяців Росія, використовуючи максимально все, що в неї було накопичено, використовуючи, якщо по техніці, зокрема, величезні запаси ще радянських часів, намагається атакувати й дійсно підтримувати той рівень наступальних рухів, які сьогодні є”, — сказав він.

За даними спікера, за цей рік просування по прямій від тих позицій, з яких Росія минулої осені почала активні бойові дії на Покровському напрямку, склало 38 кілометрів.

“Тобто ми можемо розуміти, наскільки вдало на сьогодні, за всіх тих моментів, не дуже приємних для нас — це і затримки західної допомоги, це піврічні дебати про те, що давати Україні та коли, у Сполучених Штатах, — з усім тим, нашим Силам оборони вдалося стримати ворога. Ба більше, ми говоримо про те, що втрати російських військ просто колосальні. Тому Росія поспішає, Росія сьогодні використовує ті резерви, які в неї накопичені, щоб виконати завдання “вийти на кордони Донецької та Луганської областей”, — сказав Братчук.

Він окремо відзначив успіхи, які мають Сили оборони України на інших напрямках. 

“Це бойові дії, зокрема, і того ж “Азова” в Срібнянському лісі (Луганська область, — ред.) та інших підрозділів, де у нас є успіхи. Згадаймо Вовчанськ та Харківський напрямок, де вдалося зупинити ворога, не дати йому провести бліцкриг, відкинути його від тих позицій, на яких він був. Ми говоримо про Липці — це теж Харківський напрямок. Сьогодні Росія дійсно бачить, що ті темпи просування, які вона демонструє, вірніше, та інтенсивність боїв, які вона веде, не дає все одно того результату, на який розраховували. Тому сьогодні максимально намагаються просуватися, намагаються використовувати авіаційну компоненту”, — сказав спікер.

Братчук нагадав, що російські окупанти зносять з лиця землі Торецьк і Селидове в Донецькій області, а також села в Курській області РФ.

“Дедлайн на сьогодні існує. А далі — спроба зробити паузу, тому що в будь-якому випадку ресурси Російської Федерації, що б не говорили в Москві, вони не нескінченні. І, власне, ті втрати особового складу, механізованої компоненти, звісно, скажімо так, за кілька місяців, цілком імовірно, вийдуть Росії вже боком, особливо що стосується техніки. Якщо особовий склад — ще можна правдами неправдами, з використанням найманців, якось закривати ці проломи, то по техніці російська економіка вже не витягує, ми це теж бачимо, відчуваємо. Хоча на сьогодні в них, звичайно, ще вистачає озброєння, є боєприпаси, є те, що стріляє, їде, біжить. Але знову-таки погода буде все одно в будь-якому разі впливати на використання механізованої компоненти. І погода вже починає це демонструвати. Тому ворог, зокрема й через ці погодні умови, теж поспішає”, — сказав Братчук.

Читайте також: На фронті — понад 200 боєзіткнень за добу: де окупанти атакували найактивніше

Нагадаємо, впродовж минулої доби росіяни втратили на фронті 1 530 військових. Крім того, Сили оборони знищили 51 бойову броньовану машину, 23 артсистеми та 48 дронів.

Прямий ефір