США надають новий пакет допомоги на 425 млн дол. із додатковими системами ППО — головне з розмови Зеленського і Байдена

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 16 жовтня, провів телефонну розмову з президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом. Він висловив вдячність за підтримку Вашингтона від початку повномасштабної російської агресії, а також за виділення нового оборонного пакету на суму 425 млн доларів. Про це повідомляє FREEДОМ із посиланням на пресслужбу глави держави.

“Ваше лідерство в об’єднанні світу, а також двопартійна американська підтримка дали нам змогу вистояти в цій війні та захистити незалежність України”, — сказав президент.

Він також подякував за новий оборонний пакет на 425 млн долларів, який містить додаткові системи протиповітряної оборони (ППО) й далекобійне озброєння.

Під час розмови лідери обговорили можливість надання Україні більшої кількості систем ППО. Зеленський закликав пришвидшити цей процес, а також посилити співпрацю у виробництві зброї.

Окрему увагу сторони приділили підвищенню рівня оборонної співпраці в найближчі місяці, додатковим навчанням для українських воїнів і посиленню санкцій проти Росії. 

Глава держави відзначив готовність США суттєво зміцнити українські позиції. Також лідери обговорили майбутнє онлайн-засідання Контактної групи з питань оборони України.

Крім цього, фокус розмови був зосереджений на роботі української та американської команд над планом перемоги. Зеленський розповів Байдену, що представив план перемоги парламенту та українському народові й здобув підтримку всіх парламентських фракцій і груп. 

У пресслужбі зазначили, що глава держави обговорить план перемоги з представниками громадськості, щоб об’єднати українців. А вже завтра на засіданні Європейської Ради він представить план перемоги партнерам з ЄС.

“Ми вдячні Америці за розуміння наших потреб і підтримку в посиленні України з метою примусити Росію до чесної дипломатії”, — наголосив президент.

Крім того, Зеленський розповів про спільну з партнерами роботу для реалізації пунктів формули миру.

Читайте також: Лідери країн ЄС готуються до зустрічі з президентом Зеленським — деталі з Брюсселя (ВІДЕО)

Нагадаємо, 16 жовтня президент Володимир Зеленський представив у Верховній Раді України український план перемоги. Він складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків. Перший пункт — запрошення України до НАТО, другий — оборона України, третій — стримування Росії, четвертий — стратегічний економічний потенціал України. П’ятий — пункт безпеки, він розрахований на повоєнний час.

Прямий ефір