Фактична участь у війні проти України: що буде, якщо солдати Північної Кореї опиняться на полі бою — аналіз експертів

Офіцери армії Північної Кореї. Фото: gettyimages.com

14 жовтня Путін вніс до Держдуми законопроєкт про ратифікацію договору про всеосяжне стратегічне партнерство з Північною Кореєю. Цей документ передбачає взаємну військову допомогу двох держав «у разі нападу» на одну з них. 

Тим часом кілька тисяч солдатів з Північної Кореї проходять підготовку в Росії, а до кінця року їх можуть перекинути на фронт в Україну. Про це повідомляє The Washington Post. Британське видання The Guardian з посиланням на джерела в українській розвідці пише про те, що військові інженери з КНДР уже допомагають росіянам. 

Занепокоєння щодо військового зближення Москви та Пхеньяна

Договір про всеосяжне стратегічне партнерство з Північною Кореєю був підписаний у Пхеньяні 19 червня 2024 року під час зустрічі Путіна з Кім Чен Ином. Документ передбачає, зокрема, і військове співробітництво. Російська армія потрапила в пряму залежність від постачання боєприпасів із Північної Кореї. Як пише The Times із посиланням на дані західних розвідок, КНДР відправляє в Росію близько 3 млн снарядів на рік. Присутність військовослужбовців північнокорейської армії в лавах збройних сил Російської Федерації — черговий доказ цієї залежності.

“По-перше, Росія демонструє слабкість, оскільки вона чітко показує, що самостійно перемогти Україну не здатна. Ступінь і рівень залежності від інших країн, зокрема від Китаю, від КНДР, від Ірану настільки збільшується, що кремлівським товаришам пропагандистам варто звертати увагу на суб’єктність Росії”, — вважає керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Присутність військовослужбовців з Північної Кореї на лінії фронту поки що офіційно не підтверджена. Водночас відомо, що військові з КНДР були помічені на тимчасово окупованих Росією територіях України. За словами міністра оборони Південної Кореї, вони перебувають там як так звані радники та інженери — здійснюють нагляд за використанням північнокорейської зброї.

За словами президента Володимира Зеленського, така співпраця Пхеньяна і Москви означає фактичну участь Північної Кореї у війні проти України. 

“У коаліції злочинців разом із Путіним станом на зараз уже є Північна Корея — сім’я Кім, яка тримає в рабстві більш ніж 20-мільйонну частину корейського народу. Наша розвідка фіксує не тільки передачу зброї з Північної Кореї в Росію, а й передачу людей. Це робітники для російських заводів — замість убитих на війні громадян Росії. І особовий склад для російської армії. І це вже факт. Фактично це участь уже другої держави у війні проти України на боці Росії”, — наголосив президент, виступаючи у Верховній Раді 16 жовтня.

У США стурбовані повідомленнями про можливу участь північнокорейських військових у війні проти України. Про це заявив представник Ради національної безпеки Білого дому Шон Саветт

“Якщо інформація про участь військ КНДР в Україні підтвердиться, це означатиме значне посилення оборонних відносин між Північною Кореєю та Росією. Такий крок також вкаже на новий рівень відчаю для Росії, яка продовжує зазнавати значних втрат на полі бою у своїй жорстокій війні проти України”, — заявив представник Білого дому. 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що немає належної реакції західних партнерів на військову співпрацю КНДР і Росії. 

“Сьогодні немає сумнівів, що окрім снарядів, ракет і амуніції Північна Корея направляє в Росію й інженерні війська, і, напевно, вже й тих, кого можна використовувати на полі бою. Кількісні параметри має підтвердити Головне управління розвідки Міноборони України. Але те, що такий факт існує, це — безумовно. Тобто це вже не війна тільки Росії проти України, а це вже війна Північної Кореї”, — наголосив Подоляк.

Реакція, на думку Подоляка, може бути такою:

  • різке нарощування підтримки України – військової, фінансової, підтримки з погляду дозволу далекобійних ударів західною зброєю вглиб РФ, зокрема завдавання ударів по складах із північнокорейськими ракетами та боєприпасами;
  • посилення санкцій проти Росії, тому що проти Північної Кореї “їх марно запроваджувати, вона не виробляє жодного товару, вона не працює на глобальних торгових ринках”;
  • ухвалення міжнародних сильних резолюцій, які покажуть усім країнам (а особливо країнам глобального Півдня, які мають сумніви), у який спосіб Російська Федерація веде війну.

Пхеньян міг погодитися на відряджання своїх військових, щоб отримати досвід ведення сучасної війни, припускають експерти. Адже востаннє армія КНДР вела активні бойові дії ще 1953 року.

“Зрозуміло, що Кім Чен Ин досить серйозно зацікавлений у тому, щоб вивчити досвід війни, і генералітет Північної Кореї теж, досвід сучасної війни, як зараз трансформуються бойові дії. Природно, що на полях битв російсько-української війни північнокорейці хотіли б перейняти цей досвід”, — каже керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

За даними The Military Balance, армія Північної Кореї має чисельність близько 1 млн осіб (при населенні у 26 млн), що можна порівняти з російською армією. Крім того, КНДР, яка живе в постійному очікуванні конфлікту з Південною Кореєю, накопичила значну кількість озброєнь. 

Відомо, що КНДР постачає Росії балістичні ракети та боєприпаси. Удари північнокорейськими ракетами KN-23 по території України вже були зафіксовані. А нещодавно The Times повідомило, що половина з близько 3 млн артилерійських снарядів на рік, які використовує Росія, надходять з Північної Кореї.

Думки експертів

Чи справді на території Росії вже готують північнокорейських солдатів для війни проти України? Чи є вже на фронті військові КНДР? У чому полягає небезпека військового зближення Москви та Пхеньяна для світової спільноти? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді: 

  • Ігор Литвин, надзвичайний і повноважний посол України в Китайській Народній Республіці (1999-2001 рр.);
  • Максим Несвітайлов, політолог, експерт-міжнародник;
  • Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”;
  • Євген Дикий, екскомандир взводу батальйону “Айдар”;
  • Сергій Грабський, військовий експерт, учасник миротворчих місій у Косово та Іраку.

ІГОР ЛИТВИН: Зближення Пхеньяна і Москви не подобається Китаю

— Відносини Північної Кореї з Російською Федерацією особливо поглибилися 2024 року. 18 червня в Пхеньяні диктатори Путін і Кім Чен Ин підписали угоду про “всеосяжне стратегічне партнерство” — фактично було створено союз, який передбачає участь сторін у ліквідації військової загрози, агресії на адресу однієї з них.

Ці дві держави використовують одна одну. Путін не був у Північній Кореї 24 роки та підписаний у червні договір — це вимушений захід, оскільки РФ потребує озброєння. Я переконаний, що щойно у Північної Кореї закінчиться її старе озброєння, яке вона постачає до РФ, одразу ж закінчаться тісні відносини між Росією і КНДР. У Північної Кореї більше нічого брати, хіба що війська. 

За даними розвідок, зараз кілька тисяч північнокорейських військовослужбовців проходять підготовку на території Російської Федерації, щоб потім, можливо, брати участь у бойових діях проти України. А крім зацікавленості в озброєнні та солдатах, ніякого іншого єднання Росії та Північної Кореї не спостерігається. 

Таке зближення Північної Кореї з Росією не подобається Китаю, який має свій вплив на КНДР. І це можна чітко простежити. Зараз Китай докладає зусиль, щоб повернути Північну Корею у сферу свого впливу. Треба сказати, що Північна Корея з давніх-давен використовувала відносини між Китаєм і Росією у своїх інтересах – вона отримувала і досі отримує матеріальну допомогу і з одного, і з іншого боку. Минулого року товарообіг між Китаєм і Північною Кореєю склав близько 3 млрд доларів, що досить багато. 

Ймовірно, Північна Корея не узгодила з Китаєм постачання свого озброєння в Росію. Видно, що Китай приревнував до цих дій Північної Кореї. Мабуть, це не було погоджено. 

МАКСИМ НЕСВІТАЙЛОВ: Потрібно серйозно поставитися до можливого відправлення солдатів КНДР на війну проти України

— Інформація про 100 тис. північнокорейських військових, які проходять підготовку для війни проти України — це перебільшення. Потрібно розуміти, що, в принципі, населення КНДР трохи більш як 20 мільйонів, і відправляти 100-тисячну армію на війну Росії проти України Кім Чен Ин не буде. Проте кілька тисяч військовослужбовців дійсно можуть приєднатися до російської армії. 

У цьому разі варто було б серйозніше ставитися до можливого відправлення солдатів КНДР в Україну. Військовослужбовці північнокорейської армії — це не просто спіймані на вулиці та мобілізовані. Це люди, які, можливо, все своє свідоме життя провели в армії, готувалися до воєнних дій і вміють справлятися з радянською технікою, якої у Росії ще багато. 

Не думаю, що солдати КНДР стануть вирішальним фактором на полі бою, але якщо не буде дзеркальної відповіді, якщо в Україну не буде направлено обмежені контингенти союзних військ, посилено постачання озброєння і додаткові санкції проти Росії не буде накладено, то це стане лише кроком до ескалації ситуації. 

Пізніше до конфлікту можуть приєднатися найманці з Близького Сходу. Не будемо забувати, що в Китаї майже 1,5 млрд населення і є мобілізаційний ресурс, який, умовно, може сформувати добровольчі легіони. Таким чином, Росія відкриває скриньку Пандори, і якщо США, Німеччина, Франція та інші впливові країни не зреагують на цю ситуацію, а також лідери регіонів Тихоокеанського регіону — Японія і Південна Корея, це може призвести до катастрофічних наслідків. 

ОЛЕКСАНДР КОВАЛЕНКО: Переміщення солдатів КНДР у РФ поки що не зафіксовано

— Усе залежить від того, які саме підрозділи армії КНДР будуть відправлені в Російську Федерацію, якщо взагалі вони будуть відправлені. У червні 2024 року ми вже чули про те, що чотири інженерні бригади повинні будуть прибути з Північної Кореї у РФ. 

У Росії дійсно є проблеми з інженерними військами, особливо у 2024 році вони мали вкрай серйозні втрати і їх необхідно було чимось компенсувати. Водночас інженерних військ із Північної Кореї у складі армії РФ ми так і не побачили. Тому незрозуміло, про які саме підрозділи може йтися. 

Жодна моніторингова група, яка аналізує постачання боєприпасів з Північної Кореї до Росії, поки що не фіксувала переміщення великої кількості ешелонів з особовим складом. А вони б обчислювалися тисячами, там була б і важка військова техніка, танки, артилерія. 

ЄВГЕН ДИКИЙ: Військові радники з КНДР уже є на фронті

— Окремі корейці на фронті в Україні вже є, а от корейських військ ще немає. Поки що працюють групи військових радників, які обслуговують пускові установки північнокорейських балістичних ракет. З часів холодної війни склався негласний консенсус, що участь саме військових радників, які обслуговують якісь складні системи озброєння, не вважається прямим вступом країни у війну. Тоді й радянські, і американські радники брали участь у кількох десятках різних воєн по всій планеті, але водночас вважалося, що ні США, ні Союз не воюють. 

Участь у боях великих піхотних підрозділів із КНДР як “гарматного м’яса” вважається, по суті, прямим вступом країни у війну. Якщо на фронті з’являться саме корейські солдати, які підуть в атаку на українські позиції, то це означатиме, що проти нас уже воює не одна країна. Офіційно — неважливо, оголосять вони це чи ні, але поява корейських солдатів означатиме, що КНДР вступила у війну на боці Російської Федерації. 

КНДР може стати першою країною, яка повноцінно вступить у війну на боці Російської Федерації. Для України це стане проблемою, тому що Північна Корея може відправити на допомогу Росії досить багато солдатів, які звикли беззаперечно виконувати будь-які накази.

Вступ КНДР у війну змінить увесь її характер, і продемонструє західним союзникам України, що їхня “політика неескалації” тільки допомагає російському диктатору Володимиру Путіну. Найімовірніше, відповіддю на це буде зовсім інша позиція наших союзників.

Острах реакції країн НАТО стримує появу солдатів із КНДР на фронті в Україні. У Кремлі цього побоюються. Я думаю, вони зважують усі “за” і “проти”. 

СЕРГІЙ ГРАБСЬКИЙ: Солдати КНДР можуть опинитися на війні проти України як “добровольці”

— З погляду військової бюрократії, що означає перекинути контингент однієї держави в іншу? Потрібно повністю перекинути командну структуру, систему забезпечення, логістики, підтримки й так далі тощо. Це, м’яко кажучи, неймовірний крок. 

Якщо ми говоримо про якісь північнокорейські підрозділи та навіть військові частини, то постає питання, а кому вони будуть підпорядковуватися і як вони будуть підпорядковуватися. 

Північнокорейські підрозділи зараз перебувають на території Російської Федерації. Вони займаються забезпеченням експлуатації ракетних комплексів і, можливо, інших систем озброєння і бойової техніки, яка постачається з КНДР.

Чи є ймовірність того, що ми зустрінемо представників Північної Кореї в бойових порядках російських військ? Так, безумовно. Специфіка диктаторських режимів полягає в тому, що вони використовують такий формат бойових дій як так звані добровольці. Добровільно чи примусово, але ці “добровольці” можуть опинитися на фронті, але вони діятимуть у бойових порядках саме російських військ. 

Говорити про те, що північнокорейський фактор є якимось значним, що змінює правила гри на фронті, немає сенсу.

Читайте також: На їхні права не зважають і відправляють на війну проти України: експерти про проблеми мігрантів у Росії

Прямий ефір