Трудові мігранти в Росії — це дуже зручний ворог, який нікуди не дівається, — Яковенко

Ілюстративне фото: Asia-plus

Незважаючи на зростаючий дефіцит кадрів у РФ, влада різних рівнів дедалі активніше бореться з припливом у країну трудових мігрантів. З одного боку їх гноблять, а з іншого — вони потрібні. Для Кремля то дуже зручний ворог, який нікуди не дівається. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився російський журналіст, соціолог і публіцист Ігор Яковенко.

“У цій ситуації спрацьовує одна дуже важлива закономірність. Кремлю завжди потрібен чужий, завжди потрібен ворог. Для згуртування навколо влади, навколо фюрера, навколо вождя, обов’язково потрібен ворог, класичний в історії Російської імперії. Іноді це були зовнішні вороги, іноді внутрішні. У Третьому рейху головним ворогом були призначені євреї. У Радянському Союзі це був Захід. Іноді антисемітська тема піднімалася на щит, космополіти тощо. А зараз — мігранти”, — сказав Яковенко.

На його думку, у РФ сьогодні активно культивується ідея про те, що всі, хто не схожий на росіян, — чужі. І це — ворог.

“Тобто це ідея якогось іншого, не схожого на нас. І ця ідея спрацьовує. Мігранти — ось вони, будь ласка. Тим більше, що вони беззахисні, перебувають у РФ на пташиних правах, у дуже вразливому і беззахисному становищі. Цей образ іншого, чужого завжди використовувався в тоталітарних режимах, і тут мігранти найзручніші”, — зазначив журналіст.

Єдина проблема, за словами Яковенка, полягає в тому, що мігранти дуже потрібні російській економіці.

“Тому, з одного боку, їх треба гнобити і розпалювати проти них ненависть у суспільстві, а з іншого боку — нікуди без них не дітися. Що робити керівництву Таджикистану, коли вони розуміють прекрасно, що 40% ВВП їхньої країни становлять перерахування від трудових мігрантів із Росії. Таджикистан і Киргизстан — це дві країни, які лідирують у всьому світі за сумою частки у ВВП від перерахувань трудових мігрантів. Тому залежність від Росії — жахлива”, — акцентував Яковенко.

Відмова Росії від мігрантів призведе до різкого погіршення ситуації в цілих галузях економіки, доповнив гість ефіру.

“Це і будівництво, і ЖКГ. Є ціла низка, великий перелік галузей економіки, в яких мігранти відіграють істотну роль. Від них, звичайно, можна відмовитися, але тоді трудова робоча сила стане в рази дорожчою. І це позначиться на бізнесі, на рівні життя. Тому від цього не відмовляються. І мігрантів, з одного боку гноблять, а з іншого — вони потрібні. Тобто це такий дуже зручний ворог, який нікуди не дівається”, — резюмував Яковенко.

Читайте такожКремль посилює політику щодо мігрантів і готує їх до війни проти України — деталі (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що в Росії не вистачає трудових мігрантів. Про це заявили щонайменше 53% російських компаній. Сьогодні найбільш затребуваними в РФ залишаються робітники, будівельники, лінійний обслуговуючий і виробничий персонал.

Нагадаємо, у 3,5 рази знизилося число трудових мігрантів в Росії 2024 року порівняно з 2019-м.

Прямий ефір