Тільки Україна вирішуватиме коли, в якому форматі та на яких умовах відбудуться перемовини з РФ, — політолог

Ігор Рейтерович. Фото: uatv.ua

Офіційна позиція всіх партнерів України полягає в тому, що саме Київ вирішуватиме коли, в якому форматі та на яких умовах почнуться будь-які перемовини з РФ. Оскільки це право тієї країни, на яку напали. Це не може бути правом агресора — Російської Федерації. Такою думкою поділився політолог Ігор Рейтерович в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 13 жовтня. 

Аналізуючи підсумки європейського турне президента Володимира Зеленського, політолог наголосив, що під час переговорів із лідерами йшлося саме про справедливий мир. 

“Справедливий мир у розумінні України і в розумінні, до речі, міжнародного законодавства, — це мир із поверненням територій, це мир, за якого країна-агресор несе покарання. І воно поширюється на різні сфери. Тобто це не тільки фінансова компенсація, але насамперед притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах, які скоювала та продовжує поки що скоювати Російська Федерація на території України”, — наголосив спікер. 

Заяви всіх партнерів України досить однозначні, адже вони запевнили в неухильній підтримці, вважає політолог.

“Звичайно, ніхто не може заборонити журналістам, аналітикам, експертам у західних країнах обговорювати різні варіанти можливого закінчення війни РФ проти України. Але офіційна позиція всіх партнерів України полягає в тому, що саме наша країна вирішуватиме, коли, в якому форматі та на яких умовах, це дуже важливий момент, почнуться взагалі будь-які переговори з РФ. Оскільки це право тієї країни, на яку напали. Це не може бути правом агресора, в даному випадку Російської Федерації. Це є правом сторони, яка обороняється і намагається відбити агресію”, — наголосив Рейтерович. 

Він також нагадав, що найближчим часом українцям представлять план перемоги України, який президент уже обговорив із західними лідерами.

“План найближчим часом обіцяли презентувати. Я думаю, що він якраз ці всі пункти і міститиме. І, власне кажучи, це буде та відправна точка, з якої ми можемо стартувати для того, щоб розв’язувати ті питання, які на сьогодні виникають взагалі в контексті російсько-української війни”, — зауважив гість ефіру. 

Механізми реалізації цього плану можуть бути різними, вважає політолог.

“Україна ніколи не відкидала можливості вирішення частини проблем виключно політико-дипломатичним шляхом. Але для того, щоб це так і відбувалося, треба розуміти, якою буде реакція Росії. І взагалі — розуміти, чи є готовність у РФ про подібні речі говорити. Поки що, і це констатують усі партнери України, жодного розуміння чи прийняття з боку Росії цього факту немає. Тому залишається поки що варіант один, той, про який говорить президент, — тільки максимальна допомога Україні змусить Росію, в принципі, змиритися з тим, що вони не зможуть досягти жодних своїх цілей. Війна для них буде приносити все більше і більше витрат, буде переноситися зокрема на їхню територію. І в результаті ми вже прийдемо до якоїсь мінімальної угоди про необхідність початку переговорів. Але на тих умовах, які будуть висунуті з боку України”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Зберігає стратегічну ініціативу: турне Зеленського Європою оцінив політолог

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час європейського турне цього тижня відвідав Велику Британію, Францію, Італію та Німеччину, де презентував союзникам план перемоги України. 

Прямий ефір