Зберігає стратегічну ініціативу: турне Зеленського Європою оцінив політолог

Президент України Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Робоче турне президента Володимира Зеленського провідними країнами Європи з 9 по 11 жовтня, включно з Британією, Францією, Німеччиною та Італією, наголошує на його прагненні зберігати стратегічну ініціативу у просуванні плану перемоги України. Таку думку сьогодні, 12 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Володимир Фесенко.

“Щойно стало відомо, що Джо Байдена не буде на засіданні “Рамштайн” і не відбудеться, як планувалося, презентація плану перемоги під час колективної зустрічі західних лідерів, а Зеленський уже презентував цей план Байдену, тоді він вирішив презентувати його всім ключовим лідерам європейської політики, які входять і до ЄС, і до НАТО: Лондону, Парижу, Берліну та Риму”, сказав він.

Фесенко зазначив, що саме Британія, Франція, Німеччина та Італія мають значний вплив на колективні рішення НАТО.

“Необхідно було їм презентувати український план перемоги, що Зеленський і зробив, він провів перший тур перемовин щодо цього плану, дав необхідні пояснення. Є вже попередні домовленості, зокрема в Італії”, наголосив політолог.

За його словами, наступним етапом має стати колективна зустріч західних лідерів, включно зі США.

“Думаю, зараз вирішується, де вона відбуватиметься: у США чи, можливо, Байден приїде до Європи. Але я вважаю важливим виокремлювати не якусь окрему зустріч Зеленського з європейськими лідерами, а те, що відбувся цей “бліцвізит” одразу до кількох європейських столиць. Це важливо. Колективна робота з європейськими лідерами й те, що президент Зеленський діє дуже швидко, не втрачаючи часу. Він, я б сказав, зберігає стратегічну ініціативу у просуванні свого плану перемоги”, резюмував Володимир Фесенко.

Читайте також: Насичене дипломатичне турне Зеленського Європою: результати зустрічей президента України із західними лідерами проаналізували експерти

Нагадаємо, план перемоги України цієї осені обговорюють на всіх дипломатичних майданчиках, які відвідує та організовує президент Володимир Зеленський. Його деталі поки розкривають лише для світових лідерів і дипломатів країн-союзників України.

Головна мета плану — створити умови, за яких Росія не зможе продовжувати війну. Так лідер України Володимир Зеленський заявив за підсумками візиту до Італії та зустрічі з прем’єр-міністром країни Джорджею Мелоні 11 жовтня.

Прямий ефір