Коли план перемоги Зеленського буде представлено українцям, повідомив Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Президент України Володимир Зеленський уже представив план перемоги лідерам країн, які є основними донорами військової допомоги Україні, і від дій яких здебільшого залежить реалізація плану. Йдеться про США, Велику Британію, Францію, Італію та Німеччину. Далі план буде представлений на засіданні Контактної групи з оборони України (формат “Рамштайн”), до якої входять близько 50 країн. А вже потім — широкому загалу. Про це сьогодні, 12 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів радник голови Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

“Є ключові партнери, які надають Україні найбільшу кількість зброї. До них належать США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія. Інші країни, які входять до формату “Рамштайн”, точно так само виділяють військові пакети, і вони точно так само зацікавлені в розумінні, чому нам потрібна та чи інша зброя, і їм теж потрібно всі ці презентації проводити й так далі. Але базова конфігурація військової допомоги — це ось ці п’ять країн, які я назвав”, — пояснив Подоляк.

Презентація плану перемоги України почалася зі США, тому що Америка — базовий союзник. Крім того, багато озброєння, що постачається Україні іншими країнами, може бути американського виробництва, або випущене за американською ліцензією, або мати американські компоненти. І для передачі такого озброєння Сполучені Штати повинні дати додатковий дозвіл цим країнам.

Також п’ять країн — США, Велика Британія, Франція, Італія та Німеччина — відіграють основну роль у примусі Росії до миру, у тиску на країну-агресора.

“Зараз ці країни отримали презентацію плану перемоги. Вони ведуть свою внутрішню дискусію, обговорюють документ у різних аспектах — наскільки реалістична його реалізація, як це повинно працювати тощо”, — пояснив Подоляк.

Далі відбудеться зустріч у форматі “Рамштайн”, де план перемоги буде презентовано решті його учасників.

“А вже після цього відбудеться часткове “оприлюднення” плану перемоги для широких соціальних груп — і в Україні, і в інших країнах. Звісно, широкому загалу буде представлена лише частина документа — лише те, що можна”, — резюмував Михайло Подоляк.

Читайте також: Що необхідно для завершення війни Росії проти України у 2025 році — думки глядачів FREEДОМ та експерта

Як повідомлялося раніше, 12 жовтня в Німеччині мало відбутися 25-те засідання Контактної групи з оборони України (формат “Рамштайн”). Головувати на ньому мав президент США Джо Байден. Однак він скасував свій візит до Німеччини через ураган “Мілтон”, який розбушувався у США. У зв’язку з цим було перенесено засідання “Рамштайн”. За попередніми даними, воно може відбутися 17 жовтня.

Нагадаємо, 9-11 жовтня президент України Володимир Зеленський здійснив робоче турне країнами Європи. За три дні він відвідав п’ять країн — Хорватію, Велику Британію, Францію, Італію, Німеччину. Лідерам останніх чотирьох держав Зеленський представив план перемоги України та обговорив перспективи подальшого партнерства.

Прямий ефір