Литва отримала першу партію дронів від своїх виробників — для себе та України

Литовські дрони. Фото: kam.lt

Литовська армія отримала першу партію бойових дронів, виготовлених вітчизняними компаніями за контрактом із Міністерством оборони країни. Як заявили у відомстві, більшість безпілотників замовлено для України, повідомляє FREEДOM.

У відомстві зазначили, що війна в Україні показала, наскільки важливим є новий засіб керованого озброєння — бойові повітряні дрони.

“Якийсь час тому Міністерство національної оборони, щоб підтримати Україну та розширити бойові можливості литовської армії, звернулося до литовських виробників дронів для виробництва таких бойових дронів. Спільно з Міністерством оборони України на території України проведено випробування литовських бойових дронів. Після цих випробувань було підписано контракти з п’ятьма литовськими компаніями”, — розповіли у Міноборони Литви.

“Дрони вже почали перевозити на склади литовської армії. До кінця року армія Литви та Збройні сили України будуть оснащені бойовими безпілотниками. Ми прагнемо сприяти виробництву дронів та антидронів у Литві, а технології та можливості дронів є необхідною умовою наявності сучасних збройних сил. Це придбання, безперечно, пов’язане з фундаментальними інтересами національної безпеки”, — заявив міністр національної оборони Лаурінас Кащюнас.

Він додав, що дрони купуються з усіма додатковими аксесуарами, обладнанням для запуску та управління та навчанням.

Агентство оборонних ресурсів від Dangolakis, RSI Europe, Ltmiltech, Granta Autonomy та Unmanned Defense Systems за 8 млн євро купили бойові дрони. Литовській армії буде поставлено понад 2,3 тис. бойових дронів на суму в 3 млн євро, для Збройних сил України майже 5 тис. однотипних дронів на 5 млн євро.

Усі безпілотники буде поставлено як Збройним силам України, так і литовській армії до кінця цього року.

Читайте також: Шольц під час зустрічі із Зеленським анонсував новий пакет допомоги для України — що до нього увійде (ВІДЕО)

Прямий ефір