Норвегія виділила близько 88 млн доларів на розширення виробництва зброї для України

Прапори України та Норвегії. Фото: focus.ua

Уряд Норвегії виділив 967 млн крон (приблизно 87,5 млн доларів) для збільшення підтримки інновацій для місцевих оборонних компаній, які розробляють обладнання для України. Про це повідомила пресслужба Міністерства оборони Норвегії з посиланням на міністра оборони країни Бьорна Арильда Грама, інформує FREEДOM.

За його словами, уряд Норвегії вирішив надати підтримку в розмірі до 967 мільйонів норвезьких крон для чотирьох нових проєктів зі збільшення виробничих потужностей.

“Ми збільшимо підтримку інновацій для норвезьких оборонних компаній, що розробляють обладнання для України, підтримаємо плани компанії Nammo зі створення нової виробничої лінії для ракетних двигунів, зміцнимо норвезький ланцюжок виробництва вибухових речовин і вивчимо можливості створення нового заводу для виробництва військових вибухових речовин у Норвегії”, — розповів Бйорн Арильд Грам.

Перший проєкт передбачає виділення 342 млн норвезьких крон малим і середнім норвезьким компаніям, які постачають в Україну новаторські технології.

Програма, масштаб якої зараз розширюється, перебуває в розробці Норвезького інституту оборонних досліджень (FFI). Норвезькі малі підприємства можуть подати заявку на підтримку індустріалізації продуктів, які, на їхню думку, можуть бути корисними українським збройним силам. Кілька компаній уже отримали підтримку від програми. Розширення масштабів дасть змогу підтримати більшу кількість проєктів та індустріалізацію новаторських технологій.

Другий проєкт — це підтримка нової лінії з виробництва ракетних двигунів у Nammo.

Уряд вирішив запропонувати співфінансування будівництва четвертої лінії з виробництва ракетних двигунів Nammo в Рауфоссі. Ракетні двигуни норвезького виробництва входять до складу більшості зенітних ракет, що використовуються ЗС Норвегії. Ракети виробляються в Німеччині або США, а ракетні двигуни — від Raufoss. Наразі компанія Nammo має дві лінії з виробництва ракетних двигунів і отримала підтримку уряду та ЄС на будівництво третьої лінії з виробництва ракетних двигунів для протиповітряної оборони та ракет. Мета субсидії — дати можливість Nammo залучити капітал, що залишився, для будівництва четвертої виробничої лінії.

Третій проєкт — підтримка норвезького виробництва уротропіну для вибухових речовин.

Уряд Норвегії вирішив запропонувати співфінансування нарощування виробництва уротропіну. Гексамін є важливим інгредієнтом у виробництві сучасних вибухових речовин. Норвегія — одна з дуже небагатьох західних країн, яка виробляє сучасні військові вибухові речовини. Вибухівка є складовою більшої частини того, що потрібно Україні для захисту від Росії, включно з артилерійськими снарядами, протитанковими ракетами і ракетними двигунами. Співфінансування допоможе вивільнити капітал, щоб субпідрядник Chemring Nobel міг створити власні потужності з виробництва гексаміну в Норвегії.

Четвертий проєкт передбачає підтримку та участь у техніко-економічному обґрунтуванні для створення нового виробництва вибухових речовин у Chemring Nobel.

У техніко-економічному обґрунтуванні мають бути висвітлені всі відповідні фактори та показано, чи можливе створення підприємства. Уряд вимагатиме дотримання майбутніх екологічних стандартів. Крім екологічного аспекту, важливими факторами будуть можливість найму достатньо кваліфікованого персоналу і забезпечення критично важливої інфраструктури в цьому районі, включно з достатньою кількістю електроенергії.

Читайте також: Підтримка України в боротьбі з Росією має вирішальне значення для безпеки всіх країн НАТО, — Рютте

Прямий ефір