Російська економіка не встоїть, вихід один — визнати поразку у війні та просити про зняття санкцій, — експерт

Ілюстративне фото: minfin.com.ua

Російська економіка не зможе вистояти у 2025 та 2026 роках, і єдиний вихід — визнання поразки у війні та звернення до Заходу з проханням про зняття санкцій, оскільки внутрішні ресурси вичерпані, а допомога Китаю є малоймовірною. Про це сьогодні, 10 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач.

“Військово-промисловий комплекс не дає головного можливості — розвиватися іншим секторам. Це молотарка, яка зжерла Фонд національного добробуту та нічого не видала далі: не запустила розвиток регіонів, розвиток ланцюжків створення цінностей. Це гроші, які пропадають: зробили, щось модернізували, зробили снаряди, снаряди вистрілили, танк згорів, — усе. Гроші скінчилися. Ланцюжок не запускається ні вперед, ні назад, він не розвиває інші виробництва. Це спалені гроші”, — сказав він.

За його оцінкою, російський Фонд національного добробуту вичерпає свої ресурси до середини 2025 року та не зможе фінансувати військові проєкти.

“Уряд повідомляв, що “вдалося взяти під контроль” дефіцит державного бюджету, який скоротився до одного трильйона, але ми бачимо, що до кінця 2024 року він досягне 3-4 трильйонів і поглине практично дві третини ліквідної частини Фонду національного добробуту, що залишилася. Це означає, що наступного року практично нічого не залишиться”, — зазначив Длігач.

Експерт наголосив: якщо виключити ВПК, то решта секторів російської економіки перебувають у рецесії та скорочуються. Зокрема, існує проблема у логістичній сфері.

“Уявіть, логістика, яка була орієнтована на виштовхування продуктів — добрив, металів до Європи, тепер змушена переорієнтуватися на експорт до Азії. Туди пропускна спроможність залізниці не працює і черги розтягуються на місяці, що призводить до подорожчання логістики”, — акцентував він.

Крім того, за словами експерта, необхідно враховувати, що санкції ЄС та США збільшили вартість фінансування операцій через юань, рупію та криптовалюту на 30-40%. Водночас реальна інфляція в країні досягла 20-22% річних, що значно перевищує показники, представлені Центральним банком РФ.

“Все це в комплексі говорить про те, що російська економіка не має жодних інструментів для того, щоб вистояти у 2025-му і тим більше у 2026 році. Єдиний спосіб — це визнати поразку у війні та просити про зняття санкцій. Або сподіватися на те, що Захід, США та ЄС послаблять свої позиції та знизять санкції, попри продовження війни. Зараз у Росії не залишилося внутрішніх варіантів. Китай не є помічником — він відмовився кредитувати російську економіку і не має наміру допомагати у фінансовому та економічному плані. Таким чином, чекати на допомогу Росії більше немає звідки, хіба що від Північної Кореї”, — підсумував Андрій Длігач.

Читайте також: 71% бюджету РФ на наступний рік піде на війну — розбір економіста

Нагадаємо, російська економіка перебуває на межі катастрофи. Про це свідчать західні аналітики. Попри те, що офіційна російська статистика повідомляє про низьку інфляцію та економічне зростання, проблеми стають все очевиднішими. Майже 1,5 тис. міжнародних компаній вийшли із Росії, а освічені росіяни залишають країну. Дедалі більше грошей поглинає військово-промисловий комплекс, а витрати на соціальні сфери зменшуються.

Прямий ефір