Підтримка України в боротьбі з Росією має вирішальне значення для безпеки всіх країн НАТО, — Рютте

Марк Рютте. Фото: government.nl

Підтримка Києва має вирішальне значення для забезпечення колективної безпеки країн Північноатлантичного альянсу. Якщо Путін досягне успіху в Україні, це матиме серйозні наслідки для безпеки всіх держав НАТО. Про це сьогодні, 10 жовтня, за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Великобританії Кіром Стармером та президентом України Володимиром Зеленським заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє FREEДОМ.

“Коли ми обговорюємо Україну, ми знаємо, що це важко, бо росіяни роблять невеликі успіхи на сході, водночас з великими втратами з російської сторони. Вони втрачають багато людей: люди вмирають, зазнають тяжких поранень, але росіяни все одно продовжують завдавати ударів. Ми займаємось цим не лише тому, що хочемо підтримати Україну. Так, це головна причина, але також тому, що підтримка України у боротьбі з Росією має вирішальне значення для нашої колективної безпеки — тут, у Європі, Канаді, Сполучених Штатах, на всій території НАТО. Якщо Путін досягне свого в Україні, це матиме серйозні наслідки для безпеки всіх нас у НАТО. Саме тому ми цим займаємось”, — сказав він.

Генеральний секретар НАТО також заявив, що кожен член Альянсу сам вирішує, за яких умов надавати Києву озброєння.

Однак, за його словами, з погляду міжнародного права Україна має законні підстави для завдання ударів по цілях на території Росії.

“Це справа окремих союзників вирішувати, як зброя, яку вони постачають в Україну, може бути використана. З погляду права це можливо. Україна має право використовувати свою зброю, якщо вона може вразити цілі в Росії, якщо ці цілі становлять загрозу для України”, — заявив Рютте.

Генсек також вважає, що дискусія щодо надання Україні права використовувати далекобійні ракети для поразки цілей на території Росії важлива, але одних ракет недостатньо для того, щоб гарантувати перемогу.

“Думаю, тут набагато більше нюансів. Коли ви дивитеся на те, що робить Великобританія, зараз це допомога 3 мільярди [фунтів] на рік. Ви, хлопці, надаєте Україні військову допомогу та навчання. Але подивіться на США — вони щойно узгодили 8 мільярдів [доларів] військової допомоги для України. Ми знаємо, що багато інших союзників, включаючи Німеччину, Францію та багатьох дрібніших союзників, таких як Данія (я не згадуватиму їх усіх), також беруть участь у цьому. Давайте не фокусуватимемося на одній системі озброєнь. Це не одна система зброї, яка вплине. Я розумію, про що просить Зеленський, але водночас він згоден, що є ширше питання, яке потрібно обговорити, щоб переконатися, що вони перемагають”, — акцентував він.

Водночас Рютте не вважає, що перемога будь-якого з кандидатів на виборах у США може вплинути на допомогу Україні, оскільки її надання — на користь Вашингтона.

“Я не турбуюся щодо цього, бо абсолютно переконаний: США роблять це, розуміючи, що це не лише для України, а й для них. Від Вашингтона до Сан-Франциско всі штати стануть менш безпечними, якщо Путін досягне успіху в Україні”, — заявив Марк Рютте.

Читайте також: Рух до НАТО та військове посилення України: стали відомі деталі перемовин Зеленського, Стармера та Рютте (ВІДЕО)

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 10 жовтня прибув із візитом до Лондона.

Прямий ефір