Які військові об’єкти Росії в Криму вражають Сили оборони — розбір (ВІДЕО)

Наслідки ураження нафтового терміналу в Феодосії. Скріншот: t.me/Crimeanwind/

У Феодосії в окупованому Криму після атаки безпілотників третю добу горить нафтобаза. Понад тисячу людей евакуйовано. За однією з версій, вогонь від пошкоджених цистерн перекинувся на сусідні резервуари з нафтою. Феодосійський термінал — найбільший на півострові за обсягами перевалки нафтопродуктів. Загалом у Криму два таких термінали, другий розташований у Севастополі. Детальніше про успішні атаки Сил оборони України — в матеріалі журналістів FREEДОМ.

Система ППО “Панцир-С1” розміщувалася на території нафтобази “Морський нафтовий термінал” у порту Феодосії з осені 2022 року. На відео та фото її зафіксував партизанський рух “Атеш”. 

“Ця інформація передавалася Силам оборони України впродовж кількох місяців. На фото і відео ви можете побачити нафтобазу і ППО окупантів. Удар по нафтобазі створить серйозні проблеми для забезпечення російських військ на лівому березі Дніпра, і це тільки початок”, — йдеться в повідомленні Telegram-каналу “Атеш”.

У ніч на сьоме жовтня система “Панцир” не змогла відбити атаку на термінал у порту Феодосії. У Генштабі ЗСУ підтвердили удар по нафтобазі.

“Сили оборони України вразили черговий важливий об’єкт російських загарбників. Феодосійський термінал — найбільший у Криму за обсягами перевалки нафтопродуктів, які використовувалися, зокрема, і для забезпечення потреб окупаційної армії Російської Федерації. Завдання виконано підрозділами ракетних військ Збройних сил України у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України. Заходи з підриву військово-економічного потенціалу Російської Федерації тривають”, — заявили в Генеральному штабі ЗСУ.

На думку експертів, удар завдано ракетами або далекобійними дронами. Інфраструктуру зберігання на Феодосійському нафтотерміналі становлять 43 резервуари загальною ємністю 258 тис. кубометрів. 

Внаслідок удару було пошкоджено щонайменше дві цистерни — наповнюваністю в 10 і 5 тисяч кубометрів. За однією з версій, вогонь із пошкоджених цистерн перекинувся на сусідні баки з нафтою. 

“Ми вражали такі об’єкти раніше, вражаємо і вражатимемо в майбутньому. Це та перевага, яку нам дає застосування західної зброї. Коли Україна використовує зброю найсучаснішу, виявляється, російська техніка не може з нею впоратися. На цьому конкретному прикладі весь світ спостерігає, що найкращі зразки сучасної європейської та американської техніки в рази кращі за найрозвиненіші пострадянські зразки”, — прокоментував президент Української авіаційної асоціації пілотів і власників літаків “АОПА Україна” Геннадій Хазан. 

Із районів, прилеглих до нафтобази, евакуювали в пункти тимчасового розміщення понад тисячу осіб, повідомили в окупаційній міській адміністрації. За їхніми даними, жителів розмістили в місцевих готелях і пансіонатах. 

У березні 2024 року “Морський нафтовий термінал” у порту Феодосії вже атакували українські дрони. Тоді було пошкоджено магістральний трубопровід перекачування палива. Такі ж “Панцирі” на подіумах — для збільшення дальності виявлення цілей — раніше були встановлені на території нафтобази в Туапсе і поруч з іншими російськими об’єктами критичної інфраструктури. 

Також система “Панцир” захищає резиденцію Путіна в Ново-Огарьово і дачу колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу.

“Панцир-С1” ставлять на стовпах або піднімають над рівнем землі, встановлюють на будівлях, щоб підвищити дальність пусків своїх ракет. А насправді виявляється, російська зброя не може протидіяти сучасним західним зразкам”, — зазначив Хазан. 

Під удар періодично потрапляють і місця дислокації російської авіації в окупованому Криму. Там росіяни використовують п’ять аеродромів, заявив представник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук. 

За його словами, два з цих об’єктів уже не мають того навантаження, яке в них було на початку повномасштабного вторгнення РФ до України. Це пов’язано з тим, що аеродроми пошкоджені ракетними та дроновими ударами.

Читайте також: Українська зброя пробиває захист військових складів РФ: хто наступний — огляд експертів

Нагадаємо, у ніч на 4 жовтня Сили оборони вразили базу зберігання паливно-мастильних матеріалів у Воронезькій області Росії.

Читайте також: Склад із боєприпасами та КАБами атаковано в Брянській області РФ — деталі

Прямий ефір