План перемоги України розглянуть на “Рамштайні”: експерти озвучили прогнози

Володимир Зеленський на засіданні "Рамштайну". Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський представить документ на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”. Цей план уже почули американські та європейські політики у США, коли український лідер приїжджав з офіційним візитом. Тепер план обговорять лідери західних країн, які беруть участь у військовій підтримці України в рамках “Рамшатйна”.

Перспективи українського плану перемоги

Україна публічно не розкрила деталі плану. Тож західні лідери, які вже з ним ознайомилися, стримано коментують усе, що пов’язано з документом. Представник Держдепартаменту США Метью Міллер зазначив, що план перемоги, презентований Володимиром Зеленським, містить не лише кроки, які здійснить Україна, а й дії, що їх мають здійснити союзники.

“Україна ще не деталізувала цей план перемоги публічно, тому я не збираюся робити це. Але ми прийняли цей план, ми розглянули його, ми побачили в ньому низку продуктивних кроків. Ми збираємося взаємодіяти з ними з цього приводу”, — повідомив Міллер.

В Офісі президента України пообіцяли представити план перемоги українцям, але за винятком деяких деталей.

“Це план президента. Безумовно, як він пообіцяв після презентації президенту Сполучених Штатів, партнерам, я думаю, що він буде презентований українцям. Але є частини дуже чутливі, вони закриті… Усе, що стає публічним, це чують не тільки в нас, в Україні, це чує і ворог”, — сказав в ефірі марафону “Єдині новини” керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

26 вересня у Вашингтоні Володимир Зеленський представив основні тези плану перемоги України президенту США, членам Конгресу, а також кандидатам у президенти Сполучених Штатів Камалі Гарріс і Дональду Трампу. Вашингтон, за словами Джо Байдена, готовий забезпечити Києву дві ключові переваги — посилити ЗСУ поставками озброєнь і підтримати Україну на шляху до безпечного майбутнього.

“Я бачу два ключові моменти. По-перше, зараз ми повинні зміцнити позиції України на полі бою. Це посилить позицію України на майбутніх переговорах. По-друге, ми дивимося вперед, щоб допомогти Україні досягти успіху в довгостроковій перспективі. Ви знаєте краще за будь-кого іншого, що ми заявили на Вашингтонському саміті, що маємо підтримувати Україну на її шляху до членства в ЄС і НАТО та в продовженні реформ для боротьби з корупцією і зміцнення демократії, над чим ми зараз активно працюємо”, — заявив президент США Джо Байден.

3 жовтня Володимир Зеленський обговорив план перемоги України з новим генеральним секретарем НАТО Марком Рютте.

“Ми обговорили елементи плану перемоги нашої держави, які посилять Україну. Зокрема, частиною плану є геополітична визначеність, тобто рішення про місце України в європейській та глобальній архітектурі безпеки. Москва має отримати чіткий сигнал, що гарантована безпека для України та всієї Європи є незворотною, як і самостійне право кожної демократичної нації в Європі визначати для себе майбутнє”, — розповів деталі розмови з Рютте Зеленський.

Як пише низка західних видань, лідери США, Німеччини, Великої Британії та Франції мають намір детально обговорити план перемоги України в рамках зустрічі Контактної групи з питань оборони України.

25-та зустріч Контактної групи з оборони України у форматі “Рамштайн” запланована на 12 жовтня. Головувати на засіданні у форматі “Рамштайн” буде президент США Джо Байден, щоб особисто скоординувати зусилля більш ніж 50 країн, які підтримують Україну. Також, за словами генсека НАТО Марка Рютте, на зустрічі обговорять питання дозволу на застосування далекобійної зброї по військових об’єктах у Росії.

9 жовтня стало відомо, що президент Джо Байден відклав поїздку на засідання у форматі “Рамштайн” через ураган “Мілтон”. У Білому домі не виключають, що засідання у форматі “Рамштайн” можуть перенести й об’єднати його із засіданням міністрів оборони НАТО 17-18 жовтня. Остаточного рішення поки що немає.

План перемоги України включає визначення місця держави в глобальній архітектурі безпеки. Він охоплює чотири основні пункти — військовий, політичний, дипломатичний та економічний — і один додатковий, який буде залучений після закінчення бойових дій. Про це розповів в інтерв’ю телеканалу CNN Володимир Зеленський.

“Це про безпеку, це про геополітичне місце для України, це про дуже сильну військову підтримку, яка є доступною для нас, і про те, що ми маємо бути вільні у використанні тієї чи іншої допомоги. Це про економічну підтримку. Дипломатичні рішення — вони хороші, коли ви сильні, інакше Путін навіть не братиме участі в цьому, і я думаю, інакше вони не будуть зацікавлені в будь-яких умовах закінчення війни”, — сказав глава Української держави.

Принципово важливо, що план перемоги України не передбачає заморожування конфлікту — так у МЗС України прокоментували публікацію у виданні Bild. Журналісти припустили, що Київ нібито готовий погодиться на припинення вогню на певних ділянках фронту. Речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий спростував цю інформацію. Він підкреслив: Україна не планує погоджуватися на заморожування війни.

Думки експертів

Які несподівані рішення можуть бути ухвалені на засіданні “Рамштайн”? Чому Україні важливо обговорити план перемоги саме у форматі “Рамшатйн”? Як члени різних коаліцій можуть відреагувати на цей план? На ці та інші питання в ефірі телеканалу FREEДОМ відповіли:

  • Олександр Мережко, голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва;
  • Максим Джигун, політолог;
  • Олег Постернак, політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки;
  • Дмитро Левусь, політолог;
  • Ігор Попов, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”.

МАКСИМ ДЖИГУН: У плану перемоги України є три компоненти — навколо них Київ будує відносини із Заходом

— Так чи інакше, формула плану перемоги може бути різною, але наповнення так чи інакше стосуватиметься трьох основних питань. І від цього нікуди не дітися, як би ми не хотіли змінити концепцію війни.

Це питання фінансової підтримки України. Питання технічної та військової допомоги. Це питання політичної підтримки.

Ми, звісно ж, очікуємо, що в політичному контексті отримаємо ту підтримку, яка дасть змогу отримувати більше підтримки з боку інших держав, не тільки Сполучених Штатів, а й країн Євросоюзу в питаннях просування України до Європейського Союзу і НАТО в тому числі. Що стосується збройної допомоги, тут також все зрозуміло. Без цієї зброї перемоги якось зрушити ситуацію на полі бою буде дуже складно.

Я думаю, що з більшості питань є просування, тому що наші союзники розуміють важливість перемоги України. Або навіть не перемоги, а просто непрограшу. Вони так дедалі частіше це називають, хоч би як неприємно для нас це було. Але навколо цих питань і будуватиметься майбутнє України, тому що випадання одного з них призведе до дуже неприємних наслідків для України, а відповідно, і для країн Заходу.

ОЛЕГ ПАСТЕРНАК: Скоро ми всі дізнаємося, що пропонує план перемоги України

— Залишаючи невирішеним питання з російською війною проти України, мені здається, Білий дім під керівництвом Байдена відчуває певну частку відповідальності за те, яку спадщину він передає наступній адміністрації.

І хто б це не був — чи то Камала Гарріс, чи то Дональд Трамп, проте бажання зробити щось важливе для України в період останніх місяців, мені здається, може взяти гору над поведінкою і над політикою адміністрації Байдена, безпосередньо трансформуватися в певні, чіткі, ясні рішення. Це стосується військової допомоги, вступу України до НАТО, інших проблемних речей, як заведено говорити, незакритим гештальтом війни РФ проти України.

Різні зустрічі проходили під акомпанемент різних політичних і військових технічних обставин. Часом це були суто формальні зустрічі. Часом такі зустрічі завершувалися серйозними крутими рішеннями. Можливо, і на цьому “Рамштайні” будуть озвучені якісь важливі для України рішення.
Дозвіл бачити далекобійним озброєнням Заходу по військових об’єктах Російської Федерації в глибині її суверенної території — питання дуже актуальне. Природно, Україна ставить питання руба.

І журналістам, і фахівцям складно говорити про план перемоги, тому що ми не знаємо його пунктів. Ми знаємо версії деяких видань, які намагалися зрозуміти деякі пункти. Ми знаємо також, що Байден у своїй заяві в Білому домі після візиту президента Зеленського до Вашингтона, сказав про те, що надалі план перемоги буде координуватися. Природно, він стоятиме на гарячому порядку денному “Рамшатйна”.

Проте всі ці п’ять пунктів, про які говорив президент Зеленський, мабуть, стосуються насамперед зовсім іншої ролі Заходу у війні РФ проти України. І ключове питання, чи готовий Захід до цієї нової ролі. Можливо, це номенклатура озброєнь, якої раніше не було в Україні. Можливо, це більш ретельна кооперація розвідувальних служб. Можливо, це глибша інтеграція України у військові структури НАТО. Можливо, це рішення з приводу дозволу бити західною далекобійною зброєю по території Росії. Можливо, це прямі, чіткі, ясні обіцянки Заходу, НАТО щодо України — які перспективи поширення колективного захисту, який існує в цьому альянсі.

Я так підозрюю, що ми скоро дізнаємося, що містить у собі план перемоги.

ІГОР ПОПОВ: Інтрига залишається до кінця

— Цей тиждень — момент істини. Україна надала свій план перемоги. Запитання було поставлено в Нью-Йорку. І зараз настав час отримати позитивні відповіді на всі ці запитання.

Поки не почуємо остаточних заяв, тим паче підтверджених конкретними рішеннями, говорити зарано. Ми бачимо, що в американській пресі висловлюються найрізноманітніші варіанти.

За великим рахунком, план перемоги України — це значне посилення темпів і обсягів західної допомоги, а також демонстрація консолідованої позиції всіх західних країн не просто підтримувати Україну на рівні 2024 року, а підтримувати її для досягнення перемоги.

На сьогоднішній момент впевненості в тому, що всі пункти плану України будуть підтримані, поки що немає. Консультації тривають. Тому інтрига залишається.

Ситуація на полі бою є визначальною. Наші партнери отримують доволі детальну інформацію про систему управління боєм і стратегічного планування. Вони прораховують перспективи війни, перспективи кожної битви, перспективи кожної ділянки і, зокрема, як зміниться ситуація в разі надання тих озброєнь, які військове керівництво України просить у західних партнерів.

Формулювання про те, що щойно закінчиться війна, нас запросять до НАТО, звісно, є бажаним, але воно жодного разу не звучало. Поки що звучить про те, що шлях України до НАТО є безповоротним. Це, звісно, гарне формулювання, але воно нічого не говорить ні про умови, ні про терміни.

ДМИТРО ЛЕВУСЬ: На засіданні “Рамштайну” можуть ухвалити кілька ключових рішень для України, але не найголовніших

— План перемоги нібито когось серед західних лідерів недостатньо вразив. Тому що він конкретний, він про конкретні речі, які потрібні Україні.

Від “Рамштайна”, як завжди, ми очікуємо конкретних рішень у плані постачання озброєнь Україні.І є ще питання про зняття обмежень на ураження території Росії зброєю західного виробництва. Знову ж таки, посилення української протиповітряної оборони в контексті прийдешньої зими.

Як ми бачимо, Росія завжди намагається використати цей момент для того, щоб знищити економіку та енергоструктуру України.Можна в принципі висловлювати надії на те, що і запрошення на вступ до Альянсу теж прозвучить. Хоча це лише припущення.

Україна неодноразово показувала, що немає якихось “червоних ліній”. Операція в Курській області — один з останніх таких доказів того, що повноцінні військові дії на території Росії не призводять до якихось відповідей Російської Федерації.

Але все-таки ми виходимо з того, що є свої міркування у партнерів, насамперед у США. Я думаю, рішення буде ухвалено частинами, з якимись обмеженнями щодо конкретних об’єктів.

З високим ступенем імовірності це може бути “політичний заповіт” Байдена. Тому що, йдучи з посади президента США, він повинен зробити якийсь заділ у системі безпеки, яка зараз побудована і в НАТО.Щодо української формули миру, я згоден зі словами Володимира Зеленського про те, що суверенітетом і територіальною цілісністю торгувати не можна.

ОЛЕКСАНДР МЕРЕЖКО: Зменшити військову допомогу Україні означає підіграти агресору

Заморожування не вирішує основної проблеми, проблеми деокупації та припинення російської агресії.По суті кажучи, якесь замороження відбулося під виглядом Мінських угод.Ми бачили, до чого це призвело. Це не розв’язало проблему. Навпаки, це створило передумови до нового акту російської агресії проти України. Тобто замороження може бути вигідне Путіну з однією лише метою.Він не відмовиться ніколи від своєї засадничої мети знищення української державності і, по суті кажучи, поневолення народу України… А тимчасове припинення війни, тимчасове заморожування, воно слугує якраз реалізацією цієї мети.

Зменшувати військову допомогу, яка необхідна для виживання народу, держави, для захисту мирного цивільного населення, по суті, означає підігрування агресору. У цьому полягає небезпека.

Тобто коли наші партнери мають можливості для того, щоб і підтримувати на тому самому рівні, на якому надається зараз військово-технічна допомога, і навіть нарощувати її… І якщо деякі західні політики закликають до того, щоб обмежити або зменшити цю допомогу, маючи таку можливість насправді, то це, по суті, продовжує війну. Це на руку Путіну, на руку агресору.

Тому з цим необхідно найрішучішим чином боротися і надавати аргументи, говорити про те, яка ситуація існує реально, про те, що врятувати мирне цивільне населення, врятувати людей може тільки продовження і нарощування військово-технічної підтримки України.

Путін порушив усі договори, угоди, які забезпечували суверенітет і безпеку України.Тобто довіряти йому абсолютно не можна.Виникають питання, чи є взагалі сенс сідати з таким політиком, людиною, яка не буде виконувати досягнуті угоди і яка використовує переговори для досягнення своїх руйнівних політичних цілей.

Читайте також: План перемоги України найближчими днями буде презентовано у США: як примусити РФ припинити війну — в огляді експертів

Прямий ефір