Війна багато в чому ведеться за рахунок пенсії громадян Росії, — економіст

Ілюстративне фото: realtribune.ru

Новим проєктом бюджету Російської Федерації на тлі нарощування військових витрат передбачено скорочення соціальних: з 7,5 трлн руб. до 6,8 трлн руб. Враховуючи ще й інфляцію, можна говорити про те, що війна проти України ведеться за рахунок незахищених верств російського населення. Про це сказав кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Іван Ус в ефірі FREEДОМ сьогодні, 8 жовтня.

“Ми бачимо, що дуже суттєво скорочують соціальні платежі. І в цьому плані, знаєте, у мене все більше виникає відчуття — якщо раніше це було менш помітно, то цього року вже все зрозуміліше — ця війна багато в чому ведеться за рахунок пенсії громадян Росії. Така, начебто, парадоксальна для цивілізованого світу правда, але для Росії це — реальність. Коли скорочуються пенсії, точніше, скорочуються очікувані виплати цих пенсій, і збільшуються військові витрати. Тобто, по суті, теза, що пенсіонери за рахунок своїх пенсій оплачують цю війну, а при цьому самі залишаються ні з чим, вона стає все більш реальною”, — сказав гість ефіру.

Читайте також: 71% бюджету РФ на наступний рік піде на війну — розбір економіста

Нагадаємо, кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Іван Ус не виключає, що Фонд національного добробуту РФ може “обнулитися” вже в другій половині 2025 року, а він є частиною механізму пенсійного забезпечення громадян РФ на тривалу перспективу.

Прямий ефір