Мільйони снарядів і перекидання офіцерів: військову співпрацю РФ і Північної Кореї обговорили експерти

Ким Чен Ын и Владимир Путин. Фото: ap.org

Північна Корея постачає Росії близько 3 млн снарядів на рік. Саме така кількість дозволила РФ досягати успіхів і зокрема захопити Вугледар на Донеччині. Про це пише The Times із посиланням на дані західної розвідки. 

На початку 2024 року кремлівський диктатор Путін відвідав Пхеньян, щоб підписати угоду про військове співробітництво та оборону з лідером КНДР Кім Чен Ином. Тепер російська армія фактично стала залежна від північнокорейських боєприпасів. 

Північнокорейські ракети та військові на боці РФ

За оцінками розвідки Південної Кореї, станом на літо 2024 року Північна Корея передала Російській Федерації 5 млн снарядів. Найчастіше вони низької якості, але кількість дозволяє Росії продовжувати війну проти України. Не високо оцінюють експерти та північнокорейські балістичні ракети KN23, які Пхеньян постачає Москві.

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов поставив Північну Корею на перше місце за обсягами та значущістю підтримки режиму Путіна.

“Як керівник розвідки я можу прямо сказати: те, що вони постачають балістичні ракети, — це неприємно для нас, але це не ті обсяги. А ось що стосується боєприпасів — це критично для нас. На жаль, можу сказати, що з цим поки що ми не можемо нічого вдіяти. Це така прикра правда”, — сказав керівник ГУР МО України Кирило Буданов на XX щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії.

KN-23 називають північнокорейським близнюком російського «Іскандера». Їхня максимальна дальність — 650-690 км. Оснащені ракети боєголовкою вагою до 500 кг. 

“Слід звернути увагу на те, що останній до цього моменту зафіксований випадок застосування росіянами балістичних ракет KN-23 північнокорейського виробництва для ударів по Україні було зафіксовано 27 лютого 2024 року”, — ідеться в публікації видання Defence Express. 

Тим часом на окупованій російською армією території Донецької області загинули шестеро офіцерів із Північної Кореї. Це сталося 3 жовтня.

“Присутність військових КНДР у Донецькій області стосується переважно невеликої кількості інженерних військ і пов’язана з тим, що велика кількість боєприпасів із КНДР поганої якості. Ці військові супроводжують вантажі, фіксують брак і стежать за використанням боєприпасів російською армією”, — прокоментував керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України Андрій Коваленко в Telegram.

У відповідь за поставлені снаряди Пхеньян отримав від Москви технології, нафту, гроші та гуманітарну допомогу. Обидві країни перебувають під санкціями, тому, як пише ВВС, серед іншого, на зустрічі Путін і Кім Чен Ин можуть обговорити розширення економічного співробітництва. Росії потрібна робоча сила, Північній Кореї — валютний дохід робітників.

“Для Північної Кореї Росія виявилася знахідкою в скрутну хвилину… Торгівля з РФ допомогла стабілізувати економіку, а зустрічі на вищому рівні з Путіним зміцнили імідж Кіма. Останніми місяцями між двома країнами курсують делегації, що працюють у галузі сільського господарства, культури, безпеки та технологій. Російські туристи стали першими іноземцями, які відвідали Північну Корею після пандемії; турфірми у Владивостоці тепер рекламують літні поїздки в королівство відлюдників”, — зі статті The Economist.

Думки експертів

Яку кількість боєприпасів отримує Росія від Північної Кореї? Яка їхня якість? Чи можуть війська КНДР вирушити на війну проти України? Як можна обмежити військову співпрацю Москви та Пхеньяна? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді: 

  • Денис Попович, військовий оглядач;
  • Ігор Романенко, засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант;
  • Ігор Литвин, посол України в Китаї (1999-2001 рр.);
  • Владислав Селезньов, військовий експерт.

ДЕНИС ПОПОВИЧ: Снаряди з КНДР небезпечні для російської артилерії

— У вересні українські безпілотники вразили серію військових складів на території РФ, на яких зберігалися північнокорейські боєприпаси, зокрема балістичні ракети KN-23. 719-та артилерійська база під Тихорецьком є одним із хабів, куди завозяться боєприпаси з Північної Кореї. Ще одна база північнокорейських саме снарядів — у Єгорлицькому районі, а також 68-й арсенал у місті Моздок. На ці три об’єкти завозять північнокорейські снаряди та ракети. 

Північнокорейські боєприпаси мають низьку якість і на це скаржилися самі російські артилеристи. У них різний склад пороху, через що дуже важко розрахувати політ — неможливо зрозуміти, як стріляти, щоб влучити в ціль. Тому їх використовують масово, щоб низьку якість і неточність заповнити кількістю. 

Неякісні боєприпаси несуть ризики для російської артилерії, бо при підвищеній витраті боєприпасів йде навантаження на артилерійські стволи, і вони зношуються. Зараз із виробництвом артилерійських стволів у Росії напружена ситуація, тому вони змушені знімати стволи зі стволів, які перебувають на базі зберігання. 

У Росії багато північнокорейських снарядів, Північна Корея передає половину своєї загальної кількості боєприпасів — близько 2 млн одиниць на рік. І ці постачання становлять істотну проблему для української армії.

ІГОР РОМАНЕНКО: У РФ багато боєприпасів із КНДР

— Оскільки з російського боку йдуть великі втрати на полі бою, завдяки Силам оборони України, є потреба в допомозі з боку Північної Кореї в питанні особового складу. Наскільки дійсно допомагають північнокорейці саме з цього погляду — питання. Але оскільки КНДР постачає РФ певну техніку, яка має свою специфіку, для більшої ефективності потрібно залучити фахівців. Ймовірно, це вони й роблять. 

Українські сили завдають ударів по складах боєприпасів у РФ і є інформація, що там також знаходяться снаряди з Північної Кореї. Загалом від початку співпраці Пхеньяна і Москви, до КНДР поставила, за різними оцінками, до 5 млн боєприпасів. 

Північна Корея направляє в Росію більшу кількість боєприпасів, якщо порівнювати з тим, скільки дають Україні західні союзники. Потрібно ще враховувати, що кілька мільйонів снарядів на рік росіяни виробляють самостійно. 

Кількість боєприпасів збільшує потенціал завдавання ударів — швидких і ефективних. І на полі бою це питання дуже актуальне, особливо для України. 

ІГОР ЛИТВИН: Утримати КНДР від співпраці з Кремлем може Китай

— Постачаючи озброєння Російській Федерації, Північна Корея отримує не тільки гроші, а й великий обсяг різноманітних ресурсів, включно з технологіями. Пхеньян особливо цікавлять ракетні та космічні технології, але поки немає правдивої інформації, що Росія ними ділиться. 

Згідно з даними західної розвідки, частина північнокорейських боєприпасів може бути несправна. Але велика кількість снарядів компенсують наявний брак. Для КНДР головне — виробити велику кількість снарядів і ракет. Є відомості, що Росія отримує від Північної Кореї половину її річного запасу боєприпасів. 

Ймовірно, інженерні війська, які КНДР направила в Російську Федерацію, якраз і повинні усувати несправності в снарядах і ракетах. Чому Росія бере таку кількість північнокорейських снарядів, попри якість? Мабуть, тому що власними силами вона не може задовольнити свої потреби для продовження війни проти України. 

У Пхеньяна є певний інтерес у тому, щоб відправити свої війська на війну проти України. Участь північнокорейських солдатів, по-перше, покращує кваліфікацію військ, дає їм бойовий досвід і робить Росію більш поступливою для режиму Кім Чен Ина. Думаю, що Путін навряд чи на це піде, бо тоді це свідчитиме про те, що власними силами Україну йому не перемогти. 

Армія КНДР досить кваліфікована, але бойового досвіду з часів Корейської війни 1950-1953 рр. не було ні у Північної Кореї, ні у Південної Кореї.

Проте солдати КНДР щодня проходять муштру. Це досить численна армія — понад 1,2 млн осіб. І з урахуванням того, що Росія вже понад 2,5 роки веде приховану мобілізацію, то поява частин регулярної армії Північної Кореї була б для Путіна великою підмогою. Але я поки що сумніваюся, що до цього дійде. Хоча завжди потрібно пам’ятати, що два божевільних диктатори можуть об’єднати можливості, щоб досягти своїх божевільних результатів. 

Зупинити Північну Корею в допомозі Росії сьогодні може тільки Китай, оскільки КНДР дуже залежить від нього. Зараз ситуація склалася так, ніби Північна Корея виходить з-під контролю Китаю і діє самостійно. Ми лише припускаємо. Я не думаю, що Китай зовсім нічого не знає про те, що робить Північна Корея щодо посилення військової могутності Росії. 

Якщо Китай припинить займатися лицемірством (я маю на увазі його “мирні плани”, спроби стати лідером глобального Півдня, щоб реалізовувати свою глобальну економічну експансію), то він міг би зіграти реальну роль у стримуванні й Путіна, і Кім Чен Ина. Якщо дві диктаторські країни — РФ і КНДР — об’єднаються, це може дуже дорого обійтися всьому світу. 

ВЛАДИСЛАВ СЕЛЕЗНЬОВ: Російські військові склади збільшують потужності для приймання боєприпасів із КНДР

— Північнокорейські балістичні ракети КN-23 — це похідна від російських ракет “Іскандер-М”. Але і ті, й інші становлять досить серйозну загрозу. Щоправда, північнокорейські ракети не завжди летять туди, куди їх відправляють оператори. Часто вони дають збій, проте досить великі обсяги цих ракет дають змогу росіянам здійснювати масовані ракетні атаки по Україні з використанням балістики.

Північна Корея здатна масштабувати виробництво цих ракет за відповідного фінансування та постачання необхідних компонентів. Крім того, вони намагаються їх покращити. Нещодавно була новина про те, що вони використовували ракету КN-23 з бойовою частиною близько 4,5 тонни. Ми тільки можемо собі уявити, наскільки велика руйнівна потужність такого типу ракети. 

У принципі, не настільки важлива точність цієї ракети. У будь-якому разі, в радіусі кількох сотень метрів все буде знищено і буквально перетворено на попіл. Подібна діяльність північнокорейських партнерів Москви викликає тривогу. Має бути більш дієва санкційна політика щодо Пхеньяна з боку наших західних союзників. 

Сьогодні Північна Корея — одна з найбільш мілітаризованих країн світу. Довгі роки північнокорейці створювали величезну кількість засобів ураження. У них досить потужна артилерійська компонента — і за кількістю стволів, і за кількістю вироблених до них боєприпасів. Нині частина цих боєприпасів переміщується в рамках відповідних рішень і домовленостей між Москвою і Пхеньяном. 

Ймовірно, ті цифри, які раніше озвучив міністр оборони Південної Кореї, а йшлося про кілька мільйонів артилерійських боєприпасів різних калібрів, які постачає РФ, відповідають дійсності. 

На півдні Росії низка баз і арсеналів розширюють свої потужності, територію для складування додаткових партій боєприпасів. Я думаю, що вони якраз зосереджені на тому, щоб приймати нові партії боєприпасів з території Північної Кореї. 

Читайте також: РФ рекордно підвищує витрати на війну проти України: новий федеральний бюджет обговорили експерти та глядачі FREEДOM 

Прямий ефір