Стосунки Заходу та офіційного Тбілісі дійшли до точки кипіння — коментар Шашкіна

Дмитро Шашкін. Фото: kavkazplus.com

Політична сила, що править у Грузії, протиставила себе всьому західному світу: і Сполученим Штатам Америки, і Європі, які завжди підтримували Грузію і є гарантами її незалежності, суверенітету та безпеки. Проте чаша їхнього терпіння переповнена. Про це сьогодні, 7 жовтня, сказав член політради “Єдиного національного руху” Грузії, міністр оборони Грузії у 2012 році Дмитро Шашкін, коментуючи в ефірі FREEДОМ інформацію про те, що ЄС припиняє зустрічі високого рівня з владою Грузії.

“Останні два роки “Грузинська мрія” перейшла на особисті образи, перейшла на абсолютно неприйнятні методи діалогу з нашими стратегічними партнерами, й абсолютно зрозуміло, що це перейшло всі лінії, дійшло до точки кипіння. Тому це було прогнозовано, ми очікували на це, і це сталося”, — каже гість ефіру.

За його словами, нічого подібного до нинішніх відносин між Заходом і Грузією ще ніколи не було.

“Посольство Сполучених Штатів Америки останній тиждень взагалі у щоденному режимі публікує банери, викриваючи Бідзіну Іванішвілі та його партію “Російської мрії” (так гість ефіру називає партію “Грузинська мрія”, — ред.). Я таке практично не пригадаю в жодній країні. Тому що це все дійшло, як я вже сказав, до кипіння. Вони [представники панівної у Грузії політичної сили] розповідають представникам Держдепу про те, що світом править партія війни, масони. Вони розповідають нашим європейським колегам, як поводитися, ображають міністра закордонних справ Німеччини, ображають канцлера Німеччини тощо. А те, що вони зробили зараз із банерами, показуючи зруйновану Україну та закликаючи до миру в Грузії, це взагалі за межею моралі, за межею добра та зла. Тож “Грузинська мрія” увійшла до спіралі разом зі своїм лідером, російським олігархом Бідзіною Іванішвілі, і з цієї спіралі їм уже не вибратися”, — сказав Шашкін.

Він також підтвердив, що один із меседжів виборчої кампанії “Грузинської мрії” — заборона опозиції після виборів.

“Це їхній відкритий меседж, вони про це говорять, запевняють населення, що їм потрібна конституційна більшість для того, щоб заборонити опозиційні партії… Ні про яке зближення з Євросоюзом не йдеться. Зупинено всі програми. Зупинено процес прийняття Грузії до Євросоюзу. Зупинено всі навчання з НАТО, зі Сполученими Штатами Америки. Припинено військову допомогу Грузії навіть від Данії — країни, яка дуже далеко від нас і не відігравала ключової ролі у забезпеченні безпеки Грузії. Але навіть Данія зупинила будь-яку військову допомогу, яка тривала протягом десятиліть”, — додав гість ефіру.

Читайте також: Телеканали відмовляються від скандальної агітації, ЄС обмежує контакти з Тбілісі — передвиборча ситуація у Грузії (ВІДЕО)

Раніше в Євросоюзі заявляли, що готові призупинити безвізовий режим для Грузії — у відповідь на антидемократичні дії місцевої влади.

У жовтні верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель виступить у Європарламенті з питання відкату демократії у Грузії.

Читайте також: Навіщо громадян Грузії лякають війною — реакції на скандальний ролик “Грузинської мрії” з кадрами руйнувань в Україні (ВІДЕО)

Прямий ефір