Україна після завершення війни може стати одним із серйозних гравців на ринку озброєнь, — Криволап

Ракета-дрон "Паляниця". Фото: tsn.ua

Україна після завершення війни, яку розв’язав Кремль, може стати одним із дуже серйозних гравців на ринку озброєнь. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив авіаційний експерт Костянтин Криволап.

Він висловив занепокоєння, що українські розробники, захоплені рухом вперед та досягненням результатів, які позначаються на лінії бойового зіткнення, мало займаються питаннями інтелектуальної власності. Разом з тим Україна зараз дуже щільно працює з різними світовими компаніями.

“Вони буквально стоять, заглядають за плечі нашим хлопцям та дивляться, що вони роблять. Тому що відпрацювання всіх систем, скажімо, безпілотників, ми — в цьому відношенні просунулися. Якщо я там ще пів року чи три місяці тому говорив: ми входимо до п’ятірки, то в мене зараз складається враження, що ми вже там наступаємо на п’яти першим номерам. Реально, тому що нас до цього життя змушує. Я вже бачу зараз досить серйозне, поки що в розробках, використання штучного інтелекту, відпрацьовуються алгоритми, відпрацьовується система. Уже з’явилися українські засоби: камери, тепловики та інше, інше, інше”, — сказав експерт.

Криволап зауважив, що фактично за два роки Україна пройшла той досвід, який інші країни накопичували 20 років, і зберігатиме набутий темп.

“І треба зазначити, що наша держава з погляду розвитку, дослідження й запуску в серію різних розробок створила дивовижну платформу BRAVE1, яка дуже ефективна, дуже серйозно діє. А ось чи будуть нам наші закордонні партнери передавати свої технології та на яких умовах, це, найімовірніше, тільки через якісь спільні проєкти, спільні підприємства з дуже чіткими розмежуваннями ось цих прав інтелектуальної власності”, — сказав він.

Експерт наголосив, що про питання інтелектуальної власності Україні потрібно думати вже зараз.

“Війна колись закінчиться, і ми на ринку озброєнь можемо стати одним із дуже серйозних гравців, тому що в нас уже дуже багато напрацювань, які перевірено в бою, а це для будь-якої країни, яка купує зброю, показник номер один. Можливості та фактичне використання цієї зброї на полі бою, а в нас цього “по шию”, — сказав Криволап.

Читайте також: Українська зброя збільшує далекобійність — нові проєкти (ВІДЕО)

Прямий ефір