Майже 66 тисяч осіб: ПАРЄ закликає звільнити українців, які перебувають у російському полоні — резолюція

ПАРЄ. Фото: uatv.ua

Сьогодні, 2 жовтня, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію “Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні особи, які перебувають у полоні внаслідок агресивної війни Російської Федерації проти України”. “За” — 74 голоси, рішення одноголосне. Про це повідомляє кореспондент FREEДОМ у Страсбурзі (Франція), де проходить осіння сесія ПАРЄ.

Представляла резолюцію голова постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Марія Мезенцева-Федоренко.

“Станом на 18 вересня 2024 року загальна кількість зниклих безвісти чи полонених становить 65 956 військових і цивільних осіб, з яких 50 916 зареєстровані як зниклі з підтвердженими даними. У реальності кількість жертв значно більша. Страждають не лише самі полонені, військові чи цивільні, а і їхні родичі. Хоча з 24 лютого 2022 року по 17 вересня 2024 року з російського полону було повернено 3 672 особи, включаючи 168 українських цивільних, Асамблея з тривогою зазначає, що серед звільнених третина до цього часу вважалися зниклими безвісти, оскільки Російська Федерація не надала своєчасної інформації про їхню долю, порушивши свої міжнародні зобов’язання”, — йдеться в резолюції.

В ухваленому документі зазначено, що Парламентська асамблея Ради Європи засуджує ситуацію, пов’язану з долею військовополонених і цивільних осіб, які перебувають у російському полоні, і така позиція залишатиметься такою доти, доки останнього полоненого не звільнять або не репатріюють.

У ПАРЄ наголосили, що ця тема має залишатися в центрі міжнародного політичного порядку денного всіх держав-членів Ради Європи, держав-спостерігачів і держав-партнерів із демократії, “щоб не допустити зникнення людей, які перебувають у руках Російської Федерації”.

В Асамблеї вказали на необхідність:

  • встановлення особи та місцезнаходження зниклих безвісти;
  • забезпечення належного поводження з українськими військовополоненими та цивільними особами, які перебувають у російському полоні, згідно з міжнародним гуманітарним правом і стандартами в галузі прав людини;
  • їхнього якнайшвидшого звільнення, соціально-медичної реабілітації;
  • притягнення до відповідальності Російської Федерації та винних осіб за злочини, вчинені проти цих осіб.

У зв’язку з темою українських полонених і зниклих безвісти ПАРЄ пропонує Комітету міністрів Ради Європи розробити міжнародний механізм для виплати компенсації жертвам, а також врахувати цю тему під час заснування спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Також у резолюції пропонується введення міжнародних цільових санкцій проти російських посадових осіб, відповідальних за незаконне позбавлення волі українських громадян.

“У тому ж ключі та на основі принципу універсальної юрисдикції держави-партнери можуть ініціювати кримінальне переслідування російських посадовців, відповідальних за незаконне позбавлення волі цивільних осіб”, — додали в ПАРЄ.

Читайте також: Ухвалено резолюцію щодо російської пропаганди, створено майданчик із повернення українських дітей — підсумки другого дня сесії ПАРЄ (ВІДЕО)

Нагадаємо, у Страсбурзі (Франція) з 30 вересня по 4 жовтня проходить осіння сесія ПАРЄ. Серед найважливіших для України питань — звільнення українських військовополонених і цивільних українців. Буде проголосована резолюція “Особи, зниклі безвісти внаслідок агресії Росії проти України: військовополонені та цивільні особи, які перебувають у полоні”. Українська делегація також представить side-event на тему: “Катування і смерті українських військовополонених і незаконно утримуваних цивільних осіб у російському полоні” з реальними свідченнями потерпілих та їхніх близьких.

Ще одна важлива резолюція — “Вшанування 90-х роковин Голодомору — Україна знову перед загрозою геноциду”.

1 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію “Пропаганда та свобода інформації в Європі”, в якій закликала накласти санкції на російських пропагандистів та державні медіа РФ, а також визнати Російську православну церкву (РПЦ) інструментом російського впливу та пропаганди.

Також 1 жовтня розпочала роботу парламентська мережа ПАРЄ з питань становища дітей України. Основне завдання мережі — консолідація міжнародної підтримки як для повернення викрадених Росією українських дітей, так і для допомоги від окремих держав-членів Ради Європи.

Читайте також: Українське питання в пріоритеті: що обговорюватимуть на осінній сесії ПАРЄ у Страсбурзі (ВІДЕО)

Прямий ефір