ПАРЄ ухвалила резолюцію проти російської пропаганди та впливу — деталі (ФОТО)

ПАРЄ. Фото: facebook.com/yevheniya.khudzik

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) закликала накласти санкції на російських пропагандистів та державні медіа РФ, а також визнати Російську православну церкву (РПЦ) інструментом російського впливу та пропаганди. Відповідна резолюція “Пропаганда та свобода інформації в Європі” сьогодні, 1 жовтня, була ухвалена 117 голосами. Про це повідомила народна депутатка України, членкиня української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук, інформує FREEДОМ.

Резолюція закріпила, що держави-члени Ради Європи повинні захищатися від усіх форм пропаганди, включаючи пропаганду війни, підбурювання до геноциду та інших міжнародних злочинів, ненависті, тероризму та дискримінації, а також вони повинні бути здатними протидіяти та знешкодити пропаганду, яка суперечить основоположним цінностям Європейської конвенції з прав людини.

Євгенія Кравчук. Фото: facebook.com/yevheniya.khudzik

За словами Кравчук, українській делегації вдалося посилити текст документа своїми правками, в яких, зокрема, містяться заклики:

  • запровадити цільові санкції проти російських ЗМІ, таких як RT та його афілійованих осіб, оскільки їхня діяльність порушує журналістську етику і має розглядатися як загроза національній безпеці держав-членів;
  • запровадити цільові санкції проти пропагандистів, таких як Маргарита Симоньян, Ольга Скабєєва, Володимир Соловйов та інші, якщо це ще не було зроблено;
  • визнати, що Російська православна церква використовується кремлівським режимом як інструмент російського впливу та пропаганди.
Резолюція. Фото: facebook.com/yevheniya.khudzik

Асамблея також надала рекомендації державам-членам:

створити належні незалежні регулятори нагляду за медіа;

вжити заходів для сприяння рівному доступу всіх до інформації, включаючи жінок, молодь та соціально незахищені групи;

сприяти медіа- та інформаційній грамотності та інвестувати в програми медіа- та громадянської освіти для розвитку критичного мислення;

забезпечити, щоб суспільні мовники були незалежними та мали достатні ресурси для виконання своєї місії в інтересах суспільства;

посилювати прозорість медіавласності та фінансових джерел.

“Злочинна пропаганда Росії — наразі найбільш загроза свободі інформації в Європі та за її межами. Прийнята резолюція — це важливий крок до її викорінення”, — наголосила Євгенія Кравчук.

ПАРЄ. Фото: facebook.com/yevheniya.khudzik

Нагадаємо, осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) розпочала свою роботу в Страсбурзі (Франція) напередодні. Серед найважливіших для України питань — звільнення військовополонених і цивільних українців.

Прямий ефір