Ядерні загрози Путіна: хто і як може стримати диктатора — думки експертів і глядачів FREEДOM

Ілюстративний колаж: tsn.ua

Москва активізувала ядерну риторику. Меседжі, схожі на відвертий шантаж, знову лунають із Кремля.

Ядерно живий

25 вересня Путін анонсував зміни в ядерній доктрині Росії. Зробив це він на засіданні Радбезу з ядерного стримування. Таке засідання російський диктатор уперше провів публічно. Путін запропонував розширити підстави для застосування ядерної зброї. Якщо зміни ухвалять, Росія зможе використати її проти неядерної держави, але з певною підтримкою ядерної держави, а також у відповідь на масований запуск крилатих ракет, безпілотників або інших літальних апаратів по території РФ.

Лідери держав засуджують риторику Кремля. Члени Чотиристороннього безпекового діалогу у складі Австралії, Індії, Японії та США наголосили, що застосування або погроза застосування ядерної зброї є неприпустимими в контексті російської війни проти України.

“Ми наголошуємо на важливості дотримання міжнародного права, і відповідно до Статуту ООН знову заявляємо, що всі держави повинні утримуватися від погрози силою або її застосування проти територіальної цілісності, суверенітету або політичної незалежності будь-якої держави”, — заявили лідери країн Чотиристороннього безпекового діалогу в документі, опублікованому на сайті Білого дому.

В Україні плани Кремля щодо зміни ядерної доктрини називають шантажем. Керівник Офісу президента (ОПУ) Андрій Єрмак зазначає: такі дії Путіна лише вказують на те, що в нього більше не залишилося жодних інших інструментів для залякування світу. А радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк називає заяви російського диктатора репутаційним дном.

“Російська істерика у зв’язку з можливістю скасування неформальних заборон на удари західною зброєю по території Росії блискуче характеризує їхнє безумовне боягузтво; їхнє вкрай специфічне та огидне вміння вести війну тільки на непарітетних умовах; їхній абсолютний страх перед можливим програшем та юридичними й історичними наслідками, що через нього настають; їхнє дедалі сильніше небажання спиратися на адекватність і реально оцінювати події”, — написав Михайло Подоляк у Telegram.

Росія планує атакувати об’єкти атомної енергетики України, попередив світових дилерів президент Володимир Зеленський. Якщо Путіна не зупинити, катастрофа торкнеться не тільки України, а й багатьох країн.

“Будь-який удар ракети, дрона по атомній електростанції, будь-який критичний інцидент в енергосистемі може призвести до ядерної катастрофи. Такий день не повинен ніколи настати. І Москві необхідно зрозуміти це. І це частково залежить від вашої рішучості, від вашого ставлення до агресора”, — звернувся Зеленський до країн, виступаючи на Генеральній асамблеї ООН.

Попри агресивну риторику Москви, аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що Кремль не ризикне використати свій ядерний арсенал. На їхню думку, такі дії спрямовані на стримування західної допомоги Україні. Утім, як зазначає The Washington Post, у Москві вже усвідомлюють, що ядерні погрози нікого не лякають.

“Тонко завуальовані погрози Кремля про ядерну конфронтацію спрямовані на зрив і відтермінування ухвалення ключових рішень у політичних дискусіях на Заході стосовно подальшої військової допомоги Україні… Інститут вивчення війни продовжує вважати, що Росія дуже малоймовірно застосує ядерну зброю в Україні або деінде”, — пишуть аналітики Інституту вивчення війни.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Путін неодноразово погрожував застосуванням ядерної зброї проти української держави. Єдиний реальний ризик ядерного удару виник восени 2022 року, коли українська армія звільняла Харківську область. Як заявив директор ЦРУ Вільям Бернс, кремлівський диктатор регулярно погрожуватиме країнам Заходу ядерною ескалацією, але ці погрози не слід сприймати серйозно.

Думки глядачів FREEДОМ

Російський диктатор Путін знову посилив свої погрози щодо застосування ядерної зброї. Нещодавно він оголосив пункти оновленої російської ядерної доктрини, яка стала черговим “сеансом залякування”. Журналісти телеканалу FREEДОМ провели опитування серед глядачів на тему: “Хто і як може стримати “ядерного диктатора”?

Відповіді телеглядачів:

  • Світова спільнота має нарешті усвідомити, що всі ядерні погрози Путіна — чистий блеф! Він не застосує його. Але тільки на страху світу перед ядерною зброєю Путін тримається досі. Але світ загине, якщо не ліквідує Путіна!;
  • Хто і як міг осадити Гітлера свого часу? Точно так само нового Гітлера (Путіна) може осадити тільки ракета в його бункер. Тому що безумство інакше не присікається. Воно буде і далі зростати. Нехай Захід дасть потрібну зброю Україні і вона позбавить світ від Путіна! Пора! Якщо Захід хоче жити…;
  • Визнати свої помилки в управлінні світом і прораховувати ходи на випередження дій диктатора, а не “гратися” з ним у лібералізм і відкритість, бачачи, що світ у небезпеці;
  • Усі, хто бояться путінської атомної зброї, підіграють йому в його людожерських планах знищення України! Але боягузи не розуміють, що так вони вбивають самі себе, адже Путін їх теж зжере, якщо впаде Україна…;
  • Я згоден з тими експертами, які кажуть, що Путіна треба примусити до миру, а це неможливо без ударів углиб Росії та знищення військових і критично важливих об’єктів. Життя без тепла і світла напоумляє краще за будь-яку правду, жителі Бєлгорода і Курська не дадуть збрехати, тож чекаємо, коли натовські ракети доноситимуть правду до Путіна і російського населення.

Читайте також: Росія перегляне ядерну доктрину: це чергові страшилки Кремля чи реальна загроза — думки експертів

Думки експертів

Про те, хто у світі може зупинити Путіна і гарантувати, що Росія ніколи не застосовуватиме ядерну зброю, в ефірі телеканалу FREEДOM міркували:

  • Олександр Кочетков, політтехнолог, експерт з ракетно-ядерного озброєння;
  • В’ячеслав Потапенко, керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень;
  • Поліна Синовець, директорка Одеського центру нерозповсюдження ядерної зброї, кандидатка політичних наук;
  • Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”.

ОЛЕКСАНДР КОЧЕТКОВ: Китаю не подобаються ядерні погрози Путіна — Пекін здатний його стримувати

— Я бачу очевидний зв’язок із тим, що відбувається у США. Риторика Кремля щодо ядерної зброї активізувалася напередодні візиту Володимира Зеленського до Сполучених Штатів. Усе зроблено таким чином, щоб шантажем впливати на американські вибори. Намальовані “червоні лінії” подолані багаторазово і ніхто серйозно навіть у Росії до них не ставиться. І безпілотники літають, і далекобійні американські ракети літають.

З іншого боку, в будь-який момент російський диктатор може використати надуманий факт як формальний привід для нанесення “попереджувального”, як вони скажуть, удару. Тобто жодних законів, правил, доктрин Росія не дотримується.

Звертати увагу треба не на слова, а на дії. Поки що ми бачимо фіаско з ядерною ракетою “Сармат”, невдалою, піратською копією української ракети “Сатана”.

Заява Путіна дивним чином, чи то випадково, чи то навмисне, але підіграє Дональду Трампу, оскільки виникає загроза для Сполучених Штатів, адже Білий дім підтримує Україну. Путін каже, що в такому разі він розглядає тих, хто підтримує США, як безпосередню учасницю цієї війни і націлює ядерну зброю. І тут же Дональд Трамп каже, що це саме Байден і Гарріс втягнули США в цю війну, а я він нібито країну від цієї війни рятує.

Китай серйозно диктує свої умови РФ. Пекін говорить неголосно, але так, що Путін чує. Китай хоче конкурувати і перемагати економічно на європейському ринку, і він не хоче бачити на місці Європи ядерне згарище.

Саме тому Китай зараз досить серйозно стримує Путіна. Найголовніше, використання ядерної зброї в нинішній конфігурації нічого не дає Путіну, крім того, що він стає не просто ізгоєм, а отримує смертний вирок практично від усього світу.

Тактична ядерна зброя не дає вирішального перелому на фронті.

Росія — спадкоємиця Радянського Союзу, і тоді цим займалися розумні люди, які включили в ядерну доктрину, в тому числі захист і від ідіота, і від дурня, і від маніяка. Тобто все це вбудовано в систему ядерного стримування. Тому одноосібно Путін ухвалити таке рішення не може.

Рішенню про застосування ядерної зброї, не важливо якої, передують певні процедури, які приховати теж неможливо. До того ж усе видно із супутника. Сполучені Штати, і практично всі розвідки світу знатимуть заздалегідь про підготовку такого удару.

В’ЯЧЕСЛАВ ПОТАПЕНКО: Ядерний удар — це більше про політику, ніж про військову стратегію

— Дії України, запуск безпілотників по об’єктах на території Російської Федерації на відстані тисячі кілометрів і більше, були досить успішними, що показує можливість запуску і ракет, які можуть бути суттєво більш руйнівними. Російській Федерації, за великим рахунком, відповісти на таке застосування ракет нічим. Тобто тієї системи протиповітряної та протиракетної оборони, яка є, недостатньо. Відповідно, Росія дістає свій козир, у якої завжди є — ядерну зброю, і, природно, починає їм погрожувати.

Безумовно, у людей, які ухвалюють рішення у Сполучених Штатах Америки і Великій Британії, країнах Європейського Союзу, нібито більше вихідної секретної інформації про те, які реально ресурси є у розпорядженні Росії.

Однак я вважаю, що якийсь певний ризик того чи іншого застосування ядерної зброї існує, тому що він і був, наприклад, наприкінці 2022 року, коли в України була нібито і стратегічна перевага, йшов наступ, було більше зброї, більше людей. Україна досить успішно звільняла свої території.

За свідченням деяких аналітичних західних видань, Путін був не дуже далекий від готовності десь демонстративно застосовувати зброю в тому разі, якби українські війська вже заходили в Крим або наближалися до території Російської Федерації.

Якщо масово використовувати ядерні стратегічні запаси, можна підірвати всю Землю, на цьому вся цивілізація закінчиться. Питання в іншому. Існує ядерна артилерія. Наприклад, підрив Каховської греблі був зроблений чимось на рівні невеликого ядерного заряду. Тобто подібного роду вибухи, тільки без ядерного зараження, використовуються вже у війні РФ проти України.

У військовому сенсі російський ядерний удар мало що змінить. У психологічному — так, буде порушено табу, накладене три покоління тому, і це може призвести до досить серйозних наслідків. Тому ми говоримо скоріше не про військові результати використання тактичної ядерної зброї, а про психологічні, політичні результати, про те, як реагуватимуть країни Заходу і країни НАТО.

Застосування ядерної зброї створить для військово-політичного керівництва РФ величезні проблеми у відносинах із країнами глобального Півдня. Той авторитет, який їм вдалося завоювати серед низки таких країн за останні роки, найімовірніше, буде підірвано.

ПОЛІНА СИНОВЕЦЬ: Крім зброї у Путіна в руках є низка інших ядерних об’єктів, які можуть завдати шкоди людству

— Путін завжди віддавав перевагу саме ядерній зброї, тому що це дає йому змогу вірити, що він господар світу з ядерною зброєю, і що він може впливати на долі інших країн шляхом політичного тиску, як він це робить зараз.

Коли Росія говорить про загрозу застосування ядерної зброї, то це, звичайно, тактичне ядерне озброєння, це ті ж самі ракети, якими обстрілюють територію України сьогодні. Тільки сьогодні їх використовують із неядерними носіями.

Достатньо просто створити якийсь саботажний момент, просто, без жодної ядерної зброї підірвати реактор Запорізької атомної електростанції і створити ефект Чорнобиля. Це буде колосальна екологічна катастрофа з великою кількістю жертв, які будуть додаватися від року до року. Тому це, на мій погляд, один із найнеприємніших моментів, який Путін може створити, при цьому відводячи стрілки в бік України.

Китай та Індія дуже негативно до цього поставляться, тому що у них у самих є ядерні об’єкти. І якщо вороги Китаю почнуть слідувати такій моделі, то ситуація може вийти з-під контролю.

Так, це один із тих варіантів, коли в якомусь відчайдушному моменті Росія може на щось подібне піти. Але це, безсумнівно, буде не перший і не другий крок…

Здійснивши цю дію, вони тільки підштовхнуть наших західних партнерів до того, щоб, може, дозволити нам використовувати далекобійну зброю, якою ми теж можемо вразити, скажімо, ту ж Курську АЕС. Тому це теж не той крок, на який вони легко зважаться, тому що дії у відповідь можуть перевищити всі найнеприємніші побоювання.

ОЛЕКСАНДР КОВАЛЕНКО: Ядерний удар не здатний змінити ситуацію на полі бою

— Самі по собі погрози нанесення ядерного удару від Росії лунають уже не перший день, не перший місяць, і навіть не перший рік. І не тільки за Путіна вони звучали. Але за весь цей період жодного разу вони не були реалізовані. Особливо зараз, після інциденту з ракетою “Сармат” Росії не дозволено погрожувати ядерною зброєю. Це стає схоже на жарт.

Ракета “Сармат” показала, що становить серйозну загрозу не стільки для Вашингтона чи Брюсселя, скільки для самої ж Російської Федерації. Загалом же риторика цілком очікувана. Нічого іншого у російської армії, крім як погрожувати ядерною зброєю, немає.

Тактична ядерна зброя в сучасних умовах ведення бойових дій неефективна в застосуванні. Наприклад, якщо по Курській області буде завдано ядерного удару російською тактичною ядерною ракетою, то буде ліквідовано взвод або роту. Це як з гармати бити по горобцях.

Росіяни — не самогубці, щоб Запорізьку атомну електростанцію підривати на території, яка контролюється ними ж. Там розміщено більш ніж 150 тис. особового складу. Скажімо так, провокації, які вони можуть проводити в Запорізькій електростанції, це виключно провокації рівня імітації обстрілів, імітації ударів бойовими дронамі.

Читайте також: Спроба залякати Байдена перед зустріччю із Зеленським: Яковенко оцінив зміну ядерної доктрини РФ

Прямий ефір