Захід знову в українському контексті: підсумки візиту президента Зеленського до США оцінили експерти

Володимир Зеленський у США. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський увесь тиждень повів із робочим візитом у США. Першочергова мета команди українського лідера — ознайомити американських партнерів із планом перемоги України. Експерти не виключають, що продовжилися переговори про можливість стріляти з далекобійної зброї по військових об’єктах на території РФ.

Підсумком візиту стало оголошення Білим домом ще одного пакета військової допомоги для України. Однак, як зазначають політологи, це не єдиний результат поїздки Володимира Зеленського до США.

Деталі американського турне президента України

26 вересня в Білому домі відбулася зустріч президентів України та США. На ній Володимир Зеленський представив Джо Байдену напрацьований Києвом план перемоги.

Документ до останнього зберігався в таємниці. Було відомо лише про те, що він містить чотири пункти — це покрокова інструкція, як досягти справедливого миру в Україні та перемогти Росію в розв’язаній нею війні.

Лідери країн детально обговорили військову допомогу ЗСУ і торкнулися питання можливого застосування далекобійної зброї для ударів по військових об’єктах у РФ. Україна і США поділяють спільне бачення майбутнього Української держави в ЄС і НАТО, заявив Володимир Зеленський під час зустрічі з Джо Байденом.

США виділили великий пакет військової допомоги. Про нього оголосив Джо Байден.

“Я бачу два ключові моменти. По-перше, ми маємо зміцнити позиції України на полі бою. І саме тому сьогодні я оголошую про новий пакет на суму 2,4 млрд дол. Я також доручив Пентагону виділити всі решту коштів на безпеку, які були виділені Україні, до кінця мого терміну, тобто до 20 січня. Це зміцнить позиції України. По-друге, ми дивимося вперед, щоб допомогти Україні досягти успіху в довгостроковій перспективі. Як ми говорили на саміті у Вашингтоні, ми повинні підтримати Україну на шляху до членства як в ЄС, так і в НАТО, і продовжувати проводити реформи по боротьбі з корупцією і зміцненню демократії, над чим ви зараз активно працюєте. Ми повинні забезпечити Україні достатній потенціал для захисту від майбутньої російської агресії”, — заявив Джо Байден.

Раніше цього ж дня стало відомо, що Сполучені Штати Америки виділили Україні нову військову допомогу на суму 7,9 млрд дол. Також Вашингтон запровадив нові санкції проти Росії. У Білому домі уточнили, що 5,5 млрд дол. виділяють у рамках Програми президентських повноважень, 2,4 млрд дол. — через Міністерство оборони в рамках ініціативи допомоги Україні у сфері безпеки до кінця терміну перебування Байдена на посаді.

Нова військова допомога включатиме засоби протиповітряної оборони та перехоплювачі, безпілотники, ракети великої дальності та боєприпаси класу “повітря-земля”, а також кошти для зміцнення оборонно-промислової бази України. Також США розширюють програму підготовки українських пілотів на F-16.

Він нагадав, що цього літа було погоджено договір про Україну з більш ніж 20 країнами, прихильними до довгострокової безпеки країни. А 25 вересня на зустрічі “Група семи” + Україна понад 30 країн, зокрема й США, ухвалили спільну декларацію щодо підтримки відновлення та реконструкції України, зокрема з використанням російських активів.

“Цими діями ми дали зрозуміти, що підтримуємо Україну зараз і в майбутньому. На закінчення дозвольте мені сказати таке. Ці два елементи мають вирішальне значення для того, як закінчиться ця війна. Росія не переможе у війні. Україна переможе. І ми будемо продовжувати підтримувати вас на кожному кроці”, — підкреслив президент США.

Головні пункти декларації, про яку говорив Байден, звучать так:

  • всебічне сприяння відновленню України на її шляху до членства в ЄС;
  • координація підтримки через українську платформу донорів;
  • надання до кінця року додаткової фінансової підтримки на суму близько 50 млрд дол. коштом доходів від заморожених активів РФ, частину з яких спрямують на оборонні потреби.

Наступного разу лідери США та України зустрінуться 12 жовтня в Німеччині на засіданні Контактної групи з питань оборони.

До цього, також 26 вересня у Вашингтоні президент України провів зустріч із двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США. Він поспілкувався з головами різних комітетів. Зеленський наголосив, що свобода спирається на двопартійну підтримку та рішучість Сполучених Штатів Америки.

Зеленський ознайомив членів Палати представників із ключовими пунктами плану перемоги, а також детально розповів про перебіг війни та ситуацію на полі бою.

“Ми перебуваємо у вирішальному моменті цієї війни. Курською операцією ми показали, що Володимир Путін не має достатньо сил, щоб встояти, коли ми дійсно чинимо тиск. І саме тому особливо зараз нам потрібен дійсно сильний тиск і сильні позиції України, щоб примусити Росію до миру. І ми підготували план, терміновий план, як посилити нас на шляху до перемоги”, — зазначив глава держави.

Президент закликав сприяти тому, щоб Україні дали дозвіл і необхідні засоби для ураження військових цілей на території Росії.

Серед основних тем зустрічі — захист енергетичної мережі та підготовка до зими, блокування постачання західних компонентів державі-агресору, розвиток українських далекобійних засобів та їхнє застосування. Зеленський також закликав інвестувати в українське оборонне виробництво.

Крім того, обговорили забезпечення вільного судноплавства в Чорному морі та успіхи України у знищенні Чорноморського флоту РФ.

Раніше у Вашингтоні президент України Володимир Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Сенату США на чолі з лідером демократів і республіканців у Сенаті Чаком Шумером і Мітчем Макконнеллом та ознайомив їх із ключовими пунктами плану перемоги.

Серед тем, які глава держави обговорив із членами Сенату США, найбільшу увагу приділили ситуації на передовій, першочерговим потребам українських воїнів, спільному виробництву зброї та ключовим напрямам подальшої американської підтримки. Пріоритет України — додаткові системи протиповітряної оборони (ППО) та ракети до них.

Окремий фокус розмови — посилення санкційного тиску на державу-агресора, а також використання доходів від заморожених російських активів для потреб України.

26 вересня у президента Зеленського була зустріч і з віцепрезиденткою США, кандидаткою у президенти від Демократичної партії Камалою Гарріс.

Агресія РФ — це не тільки агресія проти народу України, а й атака на фундаментальні принципи демократії, заявила кандидатка.

“І саме тому боротьба України має значення і для народу Америки. Український народ захищає свої домівки і свою батьківщину, свою свободу і свою демократію від жорстокого диктатора. Американський народ добре знає, що таке свобода, незалежність і важливість верховенства права. Саме ці принципи посідають важливе місце в нашому житті, як і в американців”, — наголосила Гарріс.

Це була вже сьома зустріч Зеленського і Гарріс.

Президент України подякував віцепрезиденту США за участь в інавгураційному Саміті миру, який відбувся в червні у Швейцарії.

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп, зі свого боку, повідомив, що теж зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським — 27 вересня в Trump Tower.

Також Трамп заявив, що якби він був президентом, “цього б ніколи не сталося, Росія ніколи б не напала на Україну”.

За його словами, те, що відбувається в Україні — “це дуже, дуже сумно”, “багато смертей, багато руйнувань”.

“І одна з речей, яка мене дуже турбує, — це той факт, що Європа платить лише малу частину тих грошей, які платять США. І в нас є океан між Росією і нами. А в них немає”, — сказав він.

Під час візиту до Сполучених Штатів Володимир Зеленський окремо поспілкувався з лідерами кількох держав. Серед них Індія, Японія та Парагвай,

Свій візит до США президент України Володимир Зеленський розпочав із Пенсильванії, де відвідав завод із виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів. На зустрічі з представниками оборонної промисловості Зеленський висловив подяку за допомогу Україні та закликав збільшити постачання боєприпасів.

У США Зеленський зробив окремий акцент на комунікації з американськими представниками різних секторів. Наприклад, із керівниками провідних американських енергетичних, фінансових і страхових компаній він обговорив підготовку української енергосистеми до зими.

Серед цілей візиту президента України до США був також виступ на засіданні Генасамблеї ООН. Зеленський закликав усіх лідерів і далі підтримувати спільні зусилля заради миру, а також наголосив, що Росію потрібно притягнути до відповідальності за скоєне.

Також президент України акцентував, що Росія планує атакувати об’єкти атомної енергетики країни і її потрібно зупинити.

“Це навмисні напади на наші електростанції, на всю енергосистему. На сьогоднішній момент РФ зруйнувала всі наші теплові електростанції і більшу частину нашої гідрогенерації. Так Путін готується до того, щоб замучити мільйони простих українців, залишивши їх у темряві та холоді прийдешньої зими, змушуючи Україну страждати, щоб вона здалася”, — зазначив президент.

Президент закликав забезпечити мирне життя для України. Для цього потрібно домогтися виконання від РФ низки умов. Заради встановлення миру треба відновити ядерну безпеку, “енергія має перестати використовуватися як зброя”. Треба повернути всіх українських полонених, цивільних осіб, які були депортовані до Росії. Російські окупаційні війська мають вийти з української території, і саме це встановить мир в Україні. І, звісно, треба засудити, притягнути до відповідальності всіх, хто вчинив воєнні злочини. І світ не повинен допустити іншої фази російського вторгнення.

Використання доходів від заморожених російських активів для потреб України та кроки, які слід зробити, щоб реалізувати відповідне рішення якомога швидше, стало основною темою зустрічі у США президента України Володимира Зеленського з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем.

Також Володимир Зеленський зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Вони детально обговорили реалізацію формули миру України. Аналогічна тема для розмови була з прем’єр-міністром Словенії Робертом Голобом, прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом і низкою інших світових лідерів.

Думки експертів

Про те, які плоди принесуть зустрічі, проведені українським лідером у США, в ефірі телеканалу FREEДОМ міркували:

  • Володимир Фесенко, політолог;
  • Ігор Попов, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”;
  • Олеся Яхно, політологиня;
  • В’ячеслав Потапенко, керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень.

ВОЛОДИМИР ФЕСЕНКО: Реалізація української Формули миру багато в чому залежить не від Росії

— Формула миру України — це не меню для переговорів про мир. Це наша стратегічна позиція. Частину позиції цієї формули ми будемо реалізовувати не через переговори з Росією. Щонайменше половину пунктів Формули миру Росія не буде обговорювати, як і ми не будемо обговорювати і не будемо погоджуватися на вимоги Росії.

Тому питання про припинення вогню — це одна переговорна історія, яку нам ще належить пройти. Це буде дуже непростий і складний процес. Інша справа — Формула миру. Ми ніколи не погодимося на відмову від частини наших територій, яка окупована Росією.

Ми будемо прагнути, незважаючи на будь-які заперечення Росії, до покарання військових злочинців. Ми будемо прагнути до компенсації збитків, завданих Росією та Україною.

Є пункти, про які Зеленський теж нагадав у виступі перед Генасамблеєю ООН, які стосуються глобальної безпеки. Наприклад, зараз дуже актуальна тема ядерної безпеки.

Очікується останній візит Байдена до Європи, де відбудеться зустріч низки західних лідерів. Одна з головних тем, яку обговорюватимуть, це питання про використання західної далекобійної зброї для ударів по цілях на території Російської Федерації. Судячи із заяв Путіна, він дуже боїться цього. Тому зараз запущено цілу низку дій, а також інформації, які мають вплинути на президента Байдена. Саме на це спрямований ядерний шантаж Москви.

ІГОР ПОПОВ: Візит Зеленського до США продемонстрував американську рішучість у підтримці України

— Україна проводить дуже важливі зустрічі в Нью-Йорку. З усіма світовими лідерами Зеленський обговорює план української перемоги, відповідно, як зробити позицію України максимально сильною. Ми також бачили як Москва зібрала засідання Радбезу і спростила ухвалення рішень щодо застосування ядерної зброї.

Поки що про місце, час, учасників і регламент мирної резолюції говорити зарано, тому що поки що всі сторони намагаються демонструвати наявність своїх важливих військових і дипломатичних аргументів перед будь-якими майбутніми переговорами.

Ми бачимо, що для підписання резолюції — плану перемоги ми могли б зібрати приблизно тих самих представників країн, хто був на першому Саміті миру. Але цього замало. Потрібно, щоб долучилися такі країни як Китай, Бразилія, Мексика. І таким чином, щоб консолідована позиція світу впливала на позицію Росії.

Поки що в нас немає впевненості в тому, що такі країни, як Китай, підпишуться під українським проєктом резолюції.

Місце проведення другого саміту має бути відносно нейтральним, яке сподобається не тільки Україні, а й Китаю. І за певних обставин — Росії.

Росія сказала, що їй уже не подобається швейцарський нейтралітет, і вона б хотіла проводити саміт в іншому місці. Тому розглядалися і Об’єднані Арабські Емірати, і Саудівська Аравія, і Туреччина, яка готова надати свій майданчик. Індія може бути такою країною.

Якщо західні союзники максимально долучаться, щоб залучити країни, що вагаються, до робочих груп за українським планом, до підготовки саміту, тоді в нас з’явиться критична маса. І ось тоді ми говоритимемо не про примус РФ до участі, але поставимо її в ситуацію, в якій не брати участь буде неможливо. Хоча, не виключено, що і нам доведеться йти на якісь компроміси, але не на такі, які ставить Росія нам сьогодні.

Мабуть, головна місія для української дипломатичної місії в Нью-Йорку — домогтися демонстрації рішучості та згуртованості Заходу в підтримці України. Тобто дозволяти бити тільки британськими ракетами чи американськими з 1 жовтня чи з 1 листопада — це вже деталі. А от якщо показати, що Захід буде підтримувати Україну не тільки на рівні, який дозволяє вести нескінченну війну, але готовий посилювати свою допомогу, посилювати свою військову допомогу, тоді це і буде найкращою допомогою Україні.

У Нью-Йорку підписали чергову досить серйозну декларацію про те, щоб надати Україні кредит під заставу заморожених російських активів. Це означає, що українська економіка зможе працювати наступного року без дефіциту, фінансувати і соціальні витрати, і оборонно-промисловий комплекс, і військові витрати. Це теж аргумент.

ОЛЕСЯ ЯХНО: Не дарма велике засідання “Рамштайну” призначено на жовтень

— Я думаю, Захід усе-таки поступово приходить до стратегічного рівня, якщо ми говоримо про розуміння перемоги, про розуміння принципів, коли всі декларують, що принципи мають будуватися на Статуті ООН. Але при цьому це не так просто реалізувати. Є питання глобальної безпеки, які стосуються участі України в євроатлантичних структурах, але тут рішення не можуть бути ухвалені одномоментно, і все-таки є певна прив’язка до риторики президентських виборів. І не дарма велике засідання “Рамштайну” призначено на наступний місяць у контексті саме військових пріоритетів.

Незважаючи на виборчу кампанію в США, незважаючи на те, що не так швидко, як нам би хотілося, але Захід перебудовується в усвідомленні загальних ризиків, пов’язаних із війною і з альянсами, які намагається влаштовувати Росія, якщо ми говоримо про Іран, про Північну Корею.

Я думаю, що Захід розуміє, чим загрожує нестача військової допомоги, тому, звісно, це дуже гарний результат і дуже гарна новина, що Сполучені Штати виділяють великий пакет військової допомоги — практично 8 млрд дол.

Це дуже хороша новина з точки зору конкретних результатів. Те, що було засідання “Великої сімки “+Україна, де більш ніж 30 країн підписалися або схвалили декларацію про те, що будуть допомагати відновленню України після процесу військових дій, — це теж дуже хороша новина.

В’ЯЧЕСЛАВ ПОТАПЕНКО: Україні знову вдалося залучити Захід до свого порядку денного

— В американському істеблішменті та в країнах НАТО був певний песимізм, що, з одного боку, начебто, точно Трамп приходить до влади, з іншого боку, Україна начебто, начебто, не має очевидних успіхів. І було незрозуміло, що далі робити.

Але операція на території РФ, у Курській області та інші успішні операції української армії дозволили змінити інформаційне тло і взагалі перебіг подій. І таким чином президенту Зеленському стало, з чим їхати до США і що пропонувати.

Тобто якщо на початку літа ситуація виглядала так, що з американськими виборами фактично закінчується будь-яка підтримка України, то зараз, навпаки, йдеться про плани підтримки на наступний рік, захист енергетичної інфраструктури, передачу систем протиповітряної та протиракетної оборони. Йдуть розмови про можливість постачання ракет, які можуть стріляти на тисячу кілометрів. Йдуть розмови про Саміт миру.

Україні вдалося знову залучити лідерів інших країн до свого порядку денного. Хто задає порядок денний, той лідирує в цьому процесі. Це основний процес, який відбувся.

Читайте також: Принципова позиція України щодо умов справедливого миру — незмінна: виступ президента на ГА ООН проаналізував політолог

Прямий ефір