Принципова позиція України щодо умов справедливого миру — незмінна: виступ президента на ГА ООН проаналізував політолог

Виступ Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН. Фото: president.gov.ua

Під час виступу на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку президент України Володимир Зеленський вкотре заявив про принципову позицію Києва щодо умов справедливого миру та завершення війни, яку розв’язала Росія. Про це сказав політолог Володимир Фесенко в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Стратегічна позиція України щодо справедливого миру залишається незмінною — це формула миру. Коли і як завершиться війна РФ проти України, може бути, на жаль, по-різному. Але важливо нагадувати про те, що ми вважаємо справедливим завершенням війни. Нагадувати про це треба постійно, оскільки, як засвідчила навіть дискусія на Генеральній асамблеї та в кулуарах, ця тема зараз активно дебатується. Тема завершення війни, мирних перемовин. І тому треба нагадувати. Нагадувати про нашу позицію жорстко, принципово”, — наголосив політолог.

Фесенко також звернув увагу на те, що Зеленський нагадав усім лідерам: якщо мир хтось буде намагатися просувати на умовах Росії, то він не буде стійким.  

“Це буде швидше ризик нової війни або спроба зафіксувати несправедливість, що в підсумку призведе до нових спалахів конфліктів, війн в інших регіонах світу. Позаяк знайдуться охочі повторити те, що зробив Путін. Мовляв, раз Путіну вдалося, раз йому можна, значить, чому б і нам цього не зробити? Чому б не замінити міжнародне право правом сили? А це й намагається робити Путін. Це попередження всім іншим”, — сказав спікер. 

Були на Генасамблеї й інші, дуже конкретні попередження, продовжив політолог. 

“Президент сказав про те, що за нашими даними, я так розумію, що це дані розвідки, спецслужб, можливо, не тільки українських, Росія готує удари по атомних електростанціях України. А це загрози ядерній безпеці”, — зазначив Фесенко.

У своєму виступі президент України також нагадав про те, що у формулі миру Києва ціла низка пунктів стосується не лише умов справедливого завершення війни між Росією та Україною, доповнив гість ефіру.

“Це питання справедливості, міжнародної безпеки, це ядерна, продовольча, енергетична безпека. Це те, що обговорювалося на зустрічах із лідерами інших країн світу”, — сказав політолог. 

Ще одна важлива частина візиту на Генеральну асамблею ООН — це не тільки виступ із трибуни, а й можливість провести перемовини з низкою світових лідерів на полях заходу, зауважив Фесенко.

“Це ще й привід, який з’являється раз на рік — зустрітися з різними лідерами країн світу, поспілкуватися з ними, і розв’язувати питання двосторонніх відносин. А зараз є ще й додатковий привід: запрошення для участі у другому Саміті миру. Плюс — забезпечення та допомога. Коли йдеться про наших партнерів, як, наприклад, генсек НАТО або лідери різних західних країн, це можливість обговорити питання безпеки України. І в цьому плані, звичайно ж, майданчик Генеральної асамблеї ООН дає багато можливостей для просування інтересів України у відносинах із різними країнами світу”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Україні знову вдалося втягнути лідерів інших країн у свій порядок денний — аналіз Потапенка

Нагадаємо, під час виступу на Генеральній асамблеї ООН Володимир Зеленський заявив, що Росія планує атакувати об’єкти атомної енергетики України.

Читайте також: Я хочу миру для своїх людей, і прошу підтримки всіх націй, — Зеленський на Генасамблеї ООН

Прямий ефір