Україні знову вдалося втягнути лідерів інших країн у свій порядок денний — аналіз Потапенка

Прапор України. Скріншот: YouTube/Офіс президента України

Київ шукає шляхи для досягнення справедливого миру, тим самим створюючи порядок денний для західних спільнот. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслав Потапенко.

На його думку, візит президента України Володимира Зеленського до Сполучених Штатів Америки є вкрай важливим, тому що свідчить про зміну в позитивний бік ставлення до українських можливостей у цій війні порівняно із ситуацією на початок літа.

“Був в американському істеблішменті та в країнах НАТО такий певний песимізм, що, з одного боку, нібито точно Трамп приходить, з іншого боку, в України нібито немає очевидних успіхів. І ось ніби незрозуміло взагалі, що далі робити. Операція на території РФ, у Курській області та інші успішні операції української армії дозволили змінити інформаційне тло та взагалі перебіг подій. І таким чином президенту Зеленському стало з чим їхати та що пропонувати”, — сказав Потапенко.

Він зазначив, що йдеться про досить успішну операцію українських безпілотних систем по критичній інфраструктурі Російської Федерації, перемовини щодо можливого надання ракет середньої дальності для ударів по аеродромах, з яких РФ веде обстріли української території тощо.

За словами Потапенка, це все задало абсолютно новий порядок денний та змінило настрій партнерів України. На цьому тлі зустрічі з лідерами західних країн, з очільниками країн глобального Півдня проходять у зовсім іншій атмосфері.

“Тобто якщо на початку літа ситуація виглядала так, що з американськими виборами фактично закінчується будь-яка підтримка України, то зараз, навпаки, ідеться про плани підтримки на наступний рік, захист енергетичної інфраструктури, передачу систем протиповітряної та протиракетної оборони, ідуть розмови про можливість постачання ракет, які можуть стріляти на тисячу кілометрів. Йдуть розмови про Саміт миру… Україні вдалося втягнути знову лідерів інших країн у свій порядок денний. Хто задає порядок денний, той лідирує в цьому процесі. Це основний процес, який відбувся”, — сказав керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень.

Читайте також: Я хочу миру для своїх людей, і прошу підтримки всіх націй, — Зеленський на Генасамблеї ООН

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 22 вересня прибув до США для участі в заходах Генеральної асамблеї ООН.

Прямий ефір