РФ готує удари по ядерній енергетиці України: як змусити Москву зупинитися — думки

Хмельницька АЕС. Фото: mev.gov.ua

У Нью-Йорку на засіданні країн G7+ у рамках сегмента високого рівня Генеральної асамблеї ООН міністр закордонних справ України Андрій Сибіга поінформував, що українська розвідка має дані про підготовку Росії до ударів по критично важливих об’єктах атомної енергетики, що створює ризики не лише для України, а й для західних союзників. 

Аргументи Києва

За даними української розвідки, йдеться про відкриті розподільні пристрої атомних електростанцій (АЕС) і підстанції, які є критично важливими для безпечної роботи атомної енергетики. Усю інформацію українські спецслужби вже передали партнерам і МАГАТЕ.

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга закликав західних партнерів до рішучої колективної реакції та застереження Москви, щоб уникнути руйнівного сценарію.

“По-перше, Україна продовжує працювати над посиленням захисту цих об’єктів. І тут ми розраховуємо на вашу допомогу. По-друге, ми маємо реагувати рішуче і швидко. Офіційно звернутися до Росії та попередити її, щоб вона зупинилася. По-третє, слід забезпечити розширені експертні місії на всіх відповідних об’єктах”, — заявив Андрій Сибіга.

Очільник МЗС наголосив, що найкращим рішенням для запобігання новим пошкодженням української енергетичної системи є зміцнення повітряного щита України.

“Ми вдячні за всю підтримку, але нам терміново потрібно більше систем ППО, зенітної артилерії, систем боротьби з дронами й, що не менш важливо, більше ракет для ППО. Ми також потребуємо більшої кількості ПЗРК, які довели свою ефективність у збитті російських дронів”, — зазначив міністр.

Світ має відреагувати на підготовку Росії до ударів по ядерних об’єктах. Про це заявив глава Офісу президента України (ОПУ) Андрій Єрмак. За його словами, можливо, Кремль готується до сценарію ядерної катастрофи.

“Росія — країна-терорист. Її потрібно зупинити тут і зараз. Країни Заходу і глобального Півдня повинні жорстко реагувати на підготовку терору. Він стосується всіх”, — сказав Єрмак.

До повномасштабного російського вторгнення в Україні працювали чотири атомні електростанції. Наразі Запорізька АЕС у місті Енергодар перебуває під контролем окупантів, продовжують працювати Рівненська, Хмельницька та Південноукраїнська атомні електростанції. 

За підсумками зустрічі в Нью-Йорку було ухвалено спільну заяву G7+ щодо підтримки енергетичної стійкості України, в якій союзники зафіксували свою готовність надавати додаткову підтримку українській енергосистемі, сприяти захисту енергетики та інвестиціям.

Читайте також: План перемоги України найближчими днями буде презентовано у США: як примусити РФ припинити війну — в огляді експертів 

Думки експертів

Для чого Росія знову вдалася до ядерного шантажу? Якими можуть бути наслідки ударів по об’єктах ядерної енергетики? Якими методами можна вплинути на Кремль, щоб він не влаштовував провокації? На ці запитання в ефірі телеканалу FREEДOM шукали відповіді: 

  • Григорій Плачков, голова Державної інспекції ядерного регулювання України (2017-2021 рр.); 
  • Олег Лісний, президент Аналітичного центру “Політика”;
  • В’ячеслав Потапенко, керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень;
  • Андрій Веселовський, радник директора Національного інституту стратегічних досліджень.

ГРИГОРІЙ ПЛАЧКОВ: Росія підіймає ставки у війні

— Атомну електростанцію можна залишити без електропередачі та видачі, якщо знищувати підстанції, які необхідні для видачі та для розподілу електроенергії.

Якщо немає прямих ударів по самій АЕС, то видавати з ядерної установки електроенергію нікуди, тож спрацьовуватимуть необхідні захисти на атомних електростанціях, внаслідок чого вони переходитимуть у стан або холодної, або гарячої зупинки. 

Якщо удари будуть по самій атомній електростанції, то складно щось прогнозувати, тому що, по-перше, атомні електростанції не є законними військовими цілями, як з нашого боку, так і з боку РФ, а по-друге, вони не проєктуються для ведення бойових дій або на самій атомній електростанції, або біля неї. 

Росія робить заяви про можливі удари по українських АЕС для підняття ставок у війні. Я сподіваюся, у Кремлі вистачить розуму не завдавати по атомних електростанціях і необхідних підстанціях ударів. 

Наслідки можуть бути різними залежно від того, якою зброєю можуть завдавати удару. Якщо це будуть крилаті ракети або балістика, то наслідки можуть бути дуже плачевними. Під час проєктування АЕС таких моментів не враховували. 

ОЛЕГ ЛІСНИЙ: Світова спільнота має реагувати зараз, інакше буде пізно

— З огляду на плани Кремля щодо ударів по об’єктах атомної енергетики, потрібно розуміти, що захистити абсолютно всі вузли фізично неможливо. Тому з’явилася ідея розмістити представників МАГАТЕ на низці енергетичних об’єктів України. Це може спрацювати як проміжний захід. З іншого боку, ми розуміємо, з ким воюємо. 

Для РФ однією смертю більше, однією менше — все одно. Водночас з огляду на те, як МАГАТЕ реагує на порушення Росії на Запорізькій АЕС, є сумніви, що присутність місій на інших об’єктах буде більш результативною. 

Україні потрібно доносити до своїх західних партнерів, що потрібні конкретні дії з їхнього боку. Наприклад, закрите небо — це один із варіантів безпеки, зокрема й глобальної. В України, на жаль, є негативний досвід — катастрофа на Чорнобильській АЕС. Вона не пройшла безслідно і для сусідніх країн. 

Сьогодні Україна превентивно попереджає весь світ про те, що Росію потрібно ставити на місце. Саме тому в українській формулі миру прописано цілий пункт, присвячений ядерній безпеці.

Сьогодні світовій спільноті варто було б більш жорстко відреагувати на те, що робить Російська Федерація. У серпні поточного року одна з наймасштабніших атак на територію України з боку РФ була спрямована на об’єкти атомної енергетики. І тільки завдяки роботі української ППО вдалося уникнути масштабної трагедії. Але так не може бути до нескінченності. Ця відповідальність лежить на всіх. Україна закликає своїх партнерів, відповідні організації, відреагувати превентивно. А не тоді, коли буде вже пізно. 

Зараз на РФ може вплинути Китай. Ця держава не раз висловлювалася про те, що застосування ядерної зброї і ядерний тероризм виключені. Нам потрібно довести Пекіну, що удари по об’єктах ядерної енергетики в Україні позначаться на всій Європі. 

На ядерний шантаж Путіна вже практично ніхто не звертає уваги, але зараз необхідно загострити увагу наших західних партнерів на тому, що РФ може зробити з енергетичною галуззю України. 

В’ЯЧЕСЛАВ ПОТАПЕНКО: Можливі удари по підстанціях АЕС

— Можливі удари російськими далекобійними системами по підстанціях, які передають електроенергію від безпосередньо атомних електростанцій до електромереж. Ця ситуація буде навіть гіршою, тому що якби росіяни реально збиралися бити по об’єктах атомної інфраструктури, то це викликало б величезне обурення в усьому світі. На додачу до всього, АЕС будувалися в Радянському Союзі з розрахунком на можливі обстріли та удари. Тому є шанси, що вони б залишилися цілими. 

Знищити інфраструктуру навколо чотирьох атомних електростанцій, які сьогодні є основою енергетики України, особливо в зимовий період, коли сонячні електростанції даватимуть небагато енергії, — це може справді сприяти досить складній ситуації з енергопостачанням у країні в зимовий період. 

Я ще хочу звернути увагу на заяву Андрія Єрмака, який звернувся не тільки до країн Заходу, а й до країн глобального Півдня. Сьогодні Україна звертається вже безпосередньо до країн світової спільноти, з якими так чи інакше за цей рік встановлені взаємовідносини для того, щоб запобігти можливим терористичним ударам Російської Федерації по критичній інфраструктурі в Україні. 

Не можна сказати, що якщо МАГАТЕ проведе моніторинг ситуації на українських атомних електростанціях, то це змінить позицію Російської Федерації. Принаймні щодо Запорізької АЕС позиція РФ не змінилася. Не варто очікувати якихось радикальних результатів. Кремль казатиме, що вони взагалі не планують бити по атомних електростанціях і це якась провокація. 

МАГАТЕ за протоколом відстежує, що відбувається на станціях. Якщо там будуть обстріли, то вони зможуть проаналізувати їхні наслідки. У нас трохи завищені очікування від міжнародних організацій. Вони були створені дуже давно, в іншому світі, де були чіткіші силові поля і системи безпеки в Європі. 

АНДРІЙ ВЕСЕЛОВСЬКИЙ: Потрібно серйозно захистити українські АЕС

— В Україні зараз три атомні електростанції, що діють. Якщо біля них поставити серйозні засоби протиповітряної оборони, то це може дуже сильно допомогти. Крім того, потрібен інженерний захист, тому що він досить ефективний. Присутність місії МАГАТЕ на українських атомних електростанціях багато в чому допоможе нівелювати наміри Російської Федерації. Але якщо буде хороше ППО, то ці наміри не здійсняться. 

Необхідно відрубати Російську Федерацію від нормального спілкування в ядерній сфері. РФ має дуже великі можливості у світі та широко представлена в різних країнах. Росія продає паливо, будує електростанції, забезпечує технічне обслуговування. Це приносить мільярди прибутку і підвищує рівень політичного впливу. Керівництво України завжди намагалося домогтися того, щоб Росію ізолювали в питанні ядерної енергетики. 

Держави, що володіють ядерною зброєю — Китай, США, Франція, Великобританія — неодноразово досить чітко попереджали Росію не грати з вогнем і не займатися шантажем. Я дуже сподіваюся, що західні союзники прислухаються до тих побоювань, які висловлює українське керівництво. Ядерний інцидент в Україні може вплинути на Європу — це факт. 

Читайте також: Передати окупований Крим під мандат ООН і провести референдум: неоднозначну заяву глави МЗС Польщі обговорили експерти 

Прямий ефір