Росія з країни-бензоколонки перетворилася на імпортера нафтопродуктів, — Пендзин

Ілюстративне фото: pixabay.com

Зараз Росія нафтопродукти практично не продає, а навпаки — імпортує їх з інших країн. Основний товар, який РФ може запропонувати на експорт — сира нафта. Про це сьогодні, 22 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“На сьогоднішній момент Росія з країни-бензоколонки перетворилася на країну, яка активно імпортує нафтопродукти. Наприклад, з Казахстану 300 тис. тонн, з Азербайджану, Білорусі. І санкційні обмеження на комплектувальні до нафтопереробних заводів, і прильоти українських дронів на російські НПЗ призвели до того, що Росія і бензином, і дизелем не торгує на зовнішній ринок. Те, що Росія сьогодні продає, — це сира нафта, це сировина”, — сказав експерт.

За словами Пендзина, основними покупцями російської сирої нафти є Індія та Китай.

“При цьому Індія є великим покупцем цієї нафти. Практично всі нафтопереробні підприємства Індії сьогодні працюють на російській нафті. Згодом ці обсяги, перероблені на світлі нафтопродукти, йдуть до Європи вже як індійський продукт. До речі, Індія і Китай сьогодні — це десь 83-84% всієї нафти, яку продає Росія”, — уточнив економіст.

Читайте також: Путіну потрібно сподіватися на швидке закінчення війни, щоб залишитися на світовому ринку нафти і газу, — Закревський

Нагадаємо, США мають намір посилити обмеження на торгівлю російською нафтою. Зокрема це стосується тіньового флоту, за допомогою якого Москва вивозить сировину.

Прямий ефір