Іран та РФ готуються підписати угоду про всеосяжну співпрацю: чим це загрожує світовій системі безпеки (ВІДЕО)

Прапори РФ та Ірану. Фото: pravda.com.ua

США та Велика Британія стурбовані тим, що Росія ділиться з Іраном секретною інформацією й технологіями, які можуть наблизити Тегеран до створення ядерної зброї, пише Bloomberg. За інформацією джерел агентства, Кремль останніми місяцями активізував співпрацю з Іраном, і йдеться не тільки про передачу балістичних ракет, інформує FREEДОМ.

Новий президент Ісламської республіки Іран Масуд Пезешкіян відвідає 16-й саміт БРІКС. Захід відбудеться в Росії в жовтні 2024 року. Запланований візит підтвердив посол Ірану в Росії.

“Пезешкіян зустрінеться зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Іран та Росія мають намір підписати двосторонню угоду про всеосяжну співпрацю”, — пише агентство Reuters із посиланням на посла Ірану в Росії.

Про майбутній документ відомо мало. Ймовірно, що він охопить одразу кілька сфер співробітництва Москви і Тегерана.

Підготовка до саміту БРІКС проходить на тлі активізації російсько-іранського військового партнерства. Росія все більше залежить від союзників. В американському Інституті вивчення війни зазначають: якщо російське командування не знизить темпів свого наступу, країна-агресор зіткнеться з нестачею озброєння для продовження війни проти України.

“Росія, найімовірніше, зіткнеться з виснаженням запасів зброї та техніки та боротиметься з цим дефіцитом, якщо їй не вдасться обійти західні санкції та значно розширити свою взаємодію з іноземними партнерами для отримання достатньої кількості військової техніки, комплектуючих й товарів подвійного призначення. Кремль, імовірно, стане все більше покладатися на іноземних партнерів для задоволення своїх матеріальних потреб”, — ідеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

На початку осені стало відомо, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності. Поставки підтвердили в зовнішньополітичній службі Євросоюзу, у “Групі семи” та в Держдепартаменті США.

“Росія вже отримала партії цих іранських балістичних ракет і, найімовірніше, застосує їх проти України та українців найближчими тижнями. Зростаюче співробітництво між Росією та Іраном загрожує європейській безпеці та демонструє, як дестабілізуючий вплив Ірану виходить далеко за межі Близького Сходу”, — заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

В обмін на ракети Тегеран отримав від Москви соєві боби, кукурудзу та пшеницю. Принаймні, таку версію озвучив член іранського парламенту. На Заході занепокоєні тим, що Росія посилює військові можливості Ірану — передає Ісламській республіці винищувачі, і, ймовірно, інформацію про ядерну зброю.

За постачання ракет до Росії США, Франція, Німеччина та Велика Британія запровадили щодо Ірану нові санкції. Європейський Союз готує обмеження.

“Європейський Союз, “Велика сімка”, вони можуть накласти санкції, й вони будуть досить ефективні, але, як на мене, це все-таки в певному сенсі фікція. Адже головна вина не Ірану. Головна вина Російської Федерації, яка всіма своїми діями порушує світовий порядок та навіть чинні санкційні режими”, — сказав політолог-міжнародник, експерт Центру “Об’єднана Україна” Дмитро Левусь.

Можна спробувати мінімізувати взаємні поставки військової техніки Ірану і Росії, запропонувавши Ісламській республіці вигідніші умови, кажуть експерти. Оскільки ембарго на ключові експортні товари, заборона на міжнародні фінансові транзакції, індивідуальні санкції та інші економічні обмеження будуть малоефективними, поки Тегеран активно співпрацює з Москвою.

“Те, що світ обмежує спілкування Ірану, обмежує проникнення туди технологій, якісь ще певні речі відбуваються, Росія все це обійшла та знищила. І це не тільки з Іраном пов’язано. Те ж саме відбувається і з Північною Кореєю, яка продовжує перебувати під страшними санкціями, до того ж такими, які досить рідко застосовувалися Організацією Об’єднаних Націй, у чому й Росія брала участь”, — сказав Левусь.

Угода про всеосяжну співпрацю Тегерана і Москви може бути списана з аналогічного договору, укладеного між Росією і КНДР. У червні 2024-го Путін і Кім Чен Ин підписали документ, який, серед іншого, передбачає надання взаємної допомоги в разі агресії проти однієї з країн.

Читайте такожЄвросоюз відповість Ірану санкціями за постачання балістики до РФ — що відомо (ВІДЕО)

Раніше радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив, що, передаючи Росії ударні дрони та ракети, Іран є співучасником масових убивств цивільного населення в Україні.

Прямий ефір