У вересні Україна має великі шанси отримати дозвіл на дальні удари по тилу РФ, — Чаленко

Пуск далекобійної ракети ATACMS. Фото: army.mil

Захід розглядає питання надання Україні дозволу на удари далекобійним озброєнням по території РФ як елемент загальної стратегії та розуміння, який результат має бути отриманий для виходу на мирні переговори. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

“Цілком очевидно, що Захід розглядає питання надання дозволу на удари далекобійним озброєнням по території РФ не як саме по собі, а як елемент все-таки загальної стратегії, розуміння, як має далі йти війна, який результат ми маємо зрештою отримати, на яких параметрах ми маємо вийти на мирні переговори. І, власне, очевидно, що саме для роз’яснення відповідних пунктів і потрібен план перемоги України, який буде продемонстровано та передано президентом Зеленським безпосередньо Байдену, а також, як анонсувалося, двом кандидатам у президенти США”, — сказав він.

Політолог зазначив, що пункти плану перемоги України дозволять синхронізувати подальшу кооперацію із партнерами.

На думку Чаленка, попри те, що питання надання відповідного дозволу затягується, протягом вересня є великий шанс отримання позитивного рішення від Сполучених Штатів.

“Україна, зі свого боку, робить все можливе для такого рішення. Ми максимально відкриті для наших американських партнерів, союзників. Як мінімум ми передали їм усі цілі, які хочемо нейтралізувати відповідним озброєнням. Очевидно, що ці цілі чітко військові безпосередньо, або якісь інфраструктурні об’єкти, які прямо використовуються військовими. Тобто Україна відкрита. Ми відкрили всі свої плани, й очевидно, що це питання не тільки тактики, але також це буде і в плані подальшої стратегії, що якраз і покаже, відповідно, ось цей план перемоги, який продемонструє президент Зеленський”, — сказав він.

Чаленко вважає, що західні країни все ще мають страхи, що рішення про зняття заборони на далекобійні удари по території РФ можуть стати приводом для ескалації.

Читайте також: Україні потрібна далекобійність, щоб нищити авіацію РФ, —  Зеленський наприкінці 935-ї доби війни

Нагадаємо, у вересні планується зустріч президентів США та України, на якій Володимир Зеленський та Джозеф Байден обговорять план перемоги Києва. Як зазначив політолог Володимир Фесенко, для реалізації цього плану необхідний військовий, дипломатичний та економічний тиск на Росію для того, щоб Москва пішла на мирні переговори з урахуванням позиції Києва.

Прямий ефір