Україна хоче залучити Індію до переговорів із Росією — що відомо (ВІДЕО)

Володимир Зеленський і Нарендра Моді. Фото: president.gov.ua

Україна хоче, щоб Індія модерувала переговори з Росією і використовувала свої зв’язки з Москвою, щоб переконати приєднатися до мирних переговорів. Про це сказав посол України в Індії Олександр Поліщук. Для обговорення мирних зусиль до Москви вирушив радник з питань національної безпеки Індії Аджіт Довал. India Today пише, що він особисто зустрінеться з Путіним для обговорення цієї теми, інформує FREEДОМ.

За інформацією India Today, крім переговорів із представниками РФ і КНР на полях саміту БРІКС, він також особисто зустрінеться з Путіним.

Україна хотіла б, щоб індійський уряд модерував переговори між Москвою і Києвом, а також використовував свої зв’язки, щоб переконати Кремль приєднатися до мирного процесу, заявив посол України в Індії Олександр Поліщук.

“Індії не слід задовольнятися роллю “листоноші, що передає повідомлення між Україною та Росією”, а відігравати активнішу роль… Якщо Індія прагне отримати постійне місце в Раді безпеки ООН у своїх інтересах, вона встановлює занадто низьку планку”, — із заяви посла України в Індії.

“Це добре, що думають про мир, але чи зможуть вплинути на Путіна в тому руслі, щоб він схилився до встановлення справедливого миру на основі міжнародного права — я сумніваюся. Росія не демонструє щирого бажання вступати в переговори і вести їх. Вона єдине, що демонструє — це примус України до капітуляції”, — наголошує політолог Олег Лісний.

Політичному врегулюванню агресивної війни Кремля проти України також обіцяє сприяти і Китай. Про це йдеться в повідомленні на сайті МЗС КНР. Утім, там також зазначають, що Пекін продовжить просувати саме власне бачення шляхів завершення війни.

“Китай завжди дотримувався об’єктивної та справедливої позиції щодо війни Росії проти України та продовжуватиме працювати над просуванням збалансованих, об’єктивних і раціональних голосів у міжнародному співтоваристві задля досягнення більшого міжнародного консенсусу та накопичення необхідних умов для швидкого припинення вогню та війни”, — із заяви міністра закордонних справ Китаю Ван Ї.

За даними італійської газети La Repubblica, у Європейському Союзі також з’явився ще один мирний план, цього разу від Німеччини. Канцлер Олаф Шольц пропонує сценарій, який нібито передбачає можливість передачі частини української території Москві.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що крім Глобального саміту миру — інші мирні ініціативи не розглядаються.

“На нашому “горбі” багато політиків у всьому світі хочуть розв’язати свої внутрішньополітичні проблеми. Тому що в Німеччині непростий процес після місцевих виборів, де правляча партія дуже недобре виглядала. Тому канцлеру потрібно знову продавати себе, а він уже це робив. Він уже себе продавав як “канцлер миру”, — зазначає Олег Лісний.

У Києва є конкретний мирний план, заснований на формулі президента України Володимира Зеленського. Вона включає гарантії радіаційної, ядерної, продовольчої та енергетичної безпеки, а також виведення російських військ з окупованих територій України.

Перший Саміт миру відбувся в червні у Швейцарії, і його підсумкову декларацію підтримали 94 країни. Як повідомили в Офісі президента України, другий Саміт миру планують провести до кінця 2024 року.

Читайте також: Усі учасники Римського статуту мають виконувати ордер на арешт Путіна, — прокурор МКС про візит диктатора в Монголію

Прямий ефір