Україна готує свій план з досягнення справедливого миру та обговорює деталі з партнерами, — Попов

Ілюстрація: dw.com

Головна мета України — отримати справедливий і стабільний мир із гарантіями безпеки, щоб виключити можливість нової війни. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Попов.

Він зазначив, що протягом останніх кількох місяців президент України Володимир Зеленський зробив одним з основних пріоритетів своєї політики у відносинах із партнерами отримання дозволу на використання ракет західного виробництва по військових об’єктах у тилу території Росії.

“І ми бачимо, що зараз ця кампанія має дуже великі шанси на успіх”, — сказав Попов.

Він нагадав, що 11 вересня до Києва приїхали державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі, й надання дозволу партнерів на удари західною зброєю вглиб РФ було основним на порядку денному візиту.

“Крім цього, посилити Україну мають поставки додаткових систем протиракетної та протиповітряної оборони, виконання графіків поставок усієї військової техніки, озброєнь, які були узгоджені, зокрема й у “Рамштайні”. Але все це є лише підтвердженням рішучості західних партнерів у тому, що вони не дадуть Україні програти в цій війні. І тому паралельно Україна, посилюючи свої військові позиції, фінансові, економічні, дипломатичні позиції, але водночас пропонує свій мирний план. І, звісно, офіційні спікери не можуть говорити про деталі мирного плану, доки це не буде погоджено хоча б з основними партнерами”, — сказав експерт.

Попов заявив, що цей план обговорюватимуть на багатьох двосторонніх зустрічах на тижні високого рівня на Генеральній асамблеї ООН буквально за 10 днів.

“Але, звісно, у публічних виступах ми бачимо певні деталі цього плану, й головна мета України — це отримати справедливий мир та стабільний мир із гарантіями від нової війни”, — сказав він.

Читайте також: США та Велика Британія оголосили про нові фінансові пакети для України — подробиці

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що майбутній мирний план має примусити Росію до дипломатичного завершення війни. За його словами, цей план має бути підготовлений до другого Саміту миру і затверджений разом із партнерами. Бо саме від них, зокрема від США, залежить позиція України на майбутніх переговорах із Росією. Наразі ж цей документ опрацьовується та обговорюється разом із союзниками.

Прямий ефір