Відео з розстрілом українських військовополонених використовуються РФ для нагнітання страху, — Павліченко

Олександр Павліченко. Фото: helsinki.org.ua

CNN показало кадри чергового воєнного злочину росіян у війні проти України — розстріл трьох українських бійців, які здалися в полон під Покровськом. За даними генпрокурора України, відомство зараз розслідує 28 подібних випадків від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Але насправді їх набагато більше. Про це сьогодні, 9 вересня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

За словами правозахисника, нинішня війна Росії проти України фактично ведеться в прямому ефірі.

“Тобто є можливість знімати на відеокамери з дронів. Тому ця війна якраз показова тим, що велика кількість епізодів, які раніше були затертими і невідомими, стають публічними”, — зазначив Павліченко.

Він додав, що публічність ця досягається для різних цілей.

“Часто це ІПСО — такі залякуючі відео, які публікують росіяни. Ми можемо пригадати ці моторошні кадри з розчленуванням, з жорстоким убивством ще живих тощо. Такі кадри демонструються для військовополонених, щоб показати, як поводяться з тим, хто потрапляє в полон, і що на них чекає, якщо вони не будуть взаємодіяти. Це психічний вплив, це психічні тортури, які проводяться над українськими військовополоненими. Точно так само вони транслюються на ширшу групу населення”, — розповів гість ефіру.

Він наголосив, що наразі є лише національна судова система і система переслідування за такі кримінальні злочини. Тобто це Офіс генерального прокурора і національна судова система. Міжнародний кримінальний суд (МКС) на сьогодні розглядає тільки дві категорії справ.

“Одна пов’язана з депортацією українських дітей. І друга — обстріл РФ об’єктів критичної інфраструктури в Україні. Безсумнівно, ця категорія злочинів теж може потрапити у фокус прокурорів МКС. Але тут потрібно ставити питання про ефективність переслідування і покарання тих, хто скоює ці злочини”, — резюмував Олександр Павліченко.

Читайте також: Захід тягне з дозволом країнам ЄС збивати російські ракети над територією України: причини назвав Хандогій

Прямий ефір