У НАТО відреагували на російські безпілотники на території країн Альянсу

НАТО. Фото: ap.org

Латвія розслідує падіння російського безпілотника на своїй території. Про це повідомив президент країни Едгарс Рінкевичс. Він нагадав, що дрон розбився 7 вересня на сході Латвії. Також він наголосив, що кількість подібних інцидентів на східному фланзі НАТО зростає. І вирішувати проблему слід колективно, повідомляє FREEДOM.

Порушення повітряного простору Латвії російським військовим безпілотником не було несподіваним. Про це заявив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас. Він наголосив, що перебуває на прямому зв’язку з латвійською стороною, а також очікує на інформацію від структур НАТО. В Альянсі обговорять, які інструменти можна застосовувати в таких ситуаціях, сказав глава Міноборони Литви. Зі свого боку міністр закордонних справ країни дорікнув союзникам у бездіяльності.

“Ніщо не повинно падати на територію України або Латвії, або де-небудь ще на території НАТО, але це нова реальність, до якої призвела наша бездіяльність. Литва, звичайно, підтримає рішучу відповідь союзників”, — написав Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви, у соцмережі Х.

У НАТО поки немає інформації про те, що падіння російського безпілотника на території Латвії було навмисним, але там зазначили, що такі дії є потенційно небезпечними. Про це заявила прессекретарка Альянсу Фара Дахлалла.

Вона нагадала, що у відповідь на війну Росії проти України НАТО значно збільшив свою присутність на східному фланзі, зокрема в Румунії та Латвії. Нагадаємо, у ніч на 7 вересня армія РФ атакувала Україну майже сімома десятками “Шахедів”. Кілька з них, за повідомленнями ЗМІ, залетіли до Білорусі, і один — до Латвії. Латвійські військові та спецслужби почали розслідування.

Також кілька безпілотників, які атакували Україну напередодні, порушили повітряний простір Румунії. Про це повідомили в Міністерстві національної оборони країни. Військово-повітряні сили Румунії підняли два винищувачі F-16 для моніторингу обстановки, зазначили в оборонному відомстві. Румунська сторона припускає, що безпілотники могли впасти в безлюдній місцевості. Їх шукають.

“Міністерство національної оборони рішуче засуджує ці атаки, скоєні Російською Федерацією проти українських цивільних об’єктів та інфраструктури, які є невиправданими і серйозно суперечать міжнародному праву”, — з повідомлення Міністерства національної оборони Румунії на сайті відомства.

Найбільший аеропорт Швеції поблизу Стокгольма на кілька годин зупинив прийом і відправлення рейсів. Частину літаків було переспрямовано в найближчі аеровокзали. Як повідомили в Управлінні цивільної авіації країни, в районі аеропорту було помічено щонайменше чотири безпілотники різного розміру. Поліція почала розслідування за фактом диверсії та порушення закону про безпеку.

Порушення повітряного простору Румунії та Латвії російськими дронами — це нагадування про те, що агресивні дії Росії виходять за межі України. Про це заявив глава українського МЗС Андрій Сибіга. Він наголосив, щоб захистити Європу, зберегти мир і покласти край російській агресії, союзники повинні максимально підтримувати Україну.

“Україна потребує конкретних дій союзників. Сміливе колективне рішення використовувати ППО партнерів для збивання російських ракет і дронів над Україною. Сильніша і швидша військова допомога українським воїнам. Зняття обмежень на використання зброї Україною. Дійте зараз“, — написав Андрій Сибіга в соцмережі Х.

Читайте також: Країни, повітряний простір яких перетинають безпілотники РФ, мають право на жорстку відповідь, — Левусь

Прямий ефір