РФ в атаках на українські міста зробила акцент на балістику й більше не використовує “Калібри”, — військовий експерт

Наслідки удару по Львову. Фото: Telegram/Володимир Зеленський

Росія використовує різні комбінації для ударів по мирних містах України, загалом спираючись на балістичні ракети “Іскандер”. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт, офіцер резерву Повітряних сил ЗСУ Андрій Крамаров.

Він зазначив, що російські атаки фактично не припиняються з понеділка, 2 вересня.

“Щоночі відбуваються удари. Водночас відбуваються різні комбінації крилатих ракет, балістичних, БпЛА-камікадзе. Ворог насправді використовує менше крилатих ракет різних типів. Взагалі не використовують крилаті ракети морського базування “Калібр”. Навіть при масованих обстрілах, по-моєму, від початку повномасштабного вторгнення — це практично вперше, коли в нас не відбувається обстрілів ракетами “Калібр”. Тобто це говорить про те, що ми досягли певних успіхів у Чорноморському басейні”, — сказав експерт.

Крамаров наголосив, що водночас росіяни почали активніше використовувати балістичні ракети різних типів — “Іскандер”, корейські ракети КN-23.

Він звернув увагу, що армія РФ завдає терористичних ударів по мирних містах, щоб чинити моральний тиск на населення. Тривога може тривати в різних регіонах понад дев’ять годин: люди цілу ніч не сплять, перебувають у сховищах, вранці не можуть нормально дістатися до роботи, і це все теж має певний ефект.

“Особливість — насамперед це відсутність “Калібрів”, менше використання крилатих ракет. Більше акцент на балістику. На жаль, для них це логічно”, — сказав Крамаров.

Експерт зазначив, що росіяни намагаються бити по місцях, які не захищені протибалістичними засобами.

“Щодо протидії, нічого не змінилося. Нам потрібно більше систем Patriot та SAMP-T, і нам потрібні далекобійні засоби, якими ми зможемо ще ефективніше вражати аеродроми базування та стратегічної авіації”, — сказав він.

Читайте також: Зміцнення ППО України обговорили Умєров та Пісторіус

Нагадаємо, Берлін замовив ще 17 систем ППО IRIS-T для Києва. 

Прямий ефір