Між ЄС і РФ: навіщо Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС (ВІДЕО)

Реджеп Таїп Ердоган. Фото: Facebook/Recep Tayyip Erdoğan

Туреччина прагне приєднатися до БРІКС, заявив представник правлячої партії Омер Челік. У 2024 році в БРІКС головує Росія. Розширення організації, ймовірно, обговорять на саміті в Казані в жовтні. Новими членами організації, крім Туреччини, можуть стати Азербайджан, Малайзія і Таїланд. Отримала запрошення і Саудівська Аравія, повідомляє FREEДOM.

Туреччина подала заявку на членство в БРІКС, заявив помічник президента Росії Юрій Ушаков. У самій Анкарі обережно зазначили, що процес триває.

“Наш президент неодноразово заявляв, що ми хочемо стати членом БРІКС. Процес триває, конкретного розвитку немає. Якщо буде, ми оголосимо про це”, — прокоментував представник Партії справедливості та розвитку Туреччини Омер Челік у заяві турецьким ЗМІ.

Агентство Bloomberg, посилаючись на джерела, повідомило, що Туреччина подала офіційну заявку на вступ до БРІКС ще кілька місяців тому. У червні 2024 року президент Туреччини зазначив, що Анкара не розглядає БРІКС як альтернативу іншим організаціям. А країна офіційно залишається кандидатом на вступ до ЄС. 

У серпні Ердоган заявив, що Туреччина повинна одночасно розвивати відносини як зі Сходом, так і з Заходом.

“Нам не потрібно обирати між Європейським Союзом і Шанхайською організацією співпраці. Навпаки, ми повинні розвивати відносини як з цими, так і з іншими організаціями на взаємовигідній основі. Зміцнюючи наші відносини зі Сходом, ми шукаємо шляхи для розвитку нашої співпраці із Заходом“, — заявив президент Туреччини.

Наприкінці серпня, вперше за довгий час, на неформальну зустріч міністрів закордонних справ до Брюсселя запросили главу МЗС Туреччини Хакана Фідана.

Хакан Фідан заявив, що стратегічною метою Туреччини є вступ до ЄС. А коли за кілька днів у ЗМІ з’явилася інформація про те, що Туреччина подала заявку до БРІКС, у Брюсселі наголосили: у рамках процесу вступу до ЄС країни-кандидати мають узгоджувати свою зовнішню політику з Європою. Туреччина має право обирати, до яких міжнародних політичних альянсів приєднатися, але Анкара має поважати цінності Європейського Союзу, наголосив представник Єврокомісії Петер Стано.

“До моменту входження до складу ЄС країна-кандидат має відповідати всім стандартам Євросоюзу, зокрема щодо торговельних угод. БРІКС і ЄС — абсолютно різні організації в плані цілей, структури і правил“, — із заяви Петера Стано на брифінгу.

Наступний саміт БРІКС, на якому, ймовірно, обговорюватимуть питання розширення організації, відбудеться в Росії з 22 до 24 жовтня. У ньому візьме участь і президент Туреччини.

У 2018 році турецька делегація взяла участь у саміті БРІКС у Південній Африці. У цій організації Анкару насамперед цікавлять економічні преференції, вважають експерти.

“Ставши членом БРІКС, Туреччина постарається скористатися економічною підтримкою і кредитами з боку економічних структур союзу, так само як вона користувалася Міжнародним валютним фондом. Турецьке керівництво дивиться на БРІКС як на альтернативу МВФ, а не як на альтернативу ЄС або НАТО“, — зазначив турецький політолог Керім Хас у коментарі виданню The Insider.

Альянс БРІКС було засновано 2006 року. У 2024 році до Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР приєдналися Іран, Об’єднані Арабські Емірати, Ефіопія та Єгипет. Саудівська Аравія і Малайзія розглядають можливість приєднання. Азербайджан уже подав офіційну заявку. А ось Аргентина відмовилася від вступу до БРІКС. Президент країни Хав’єр Мілей заявив, що “не матиме справи з комуністами”.

Читайте також: У Путіна падає рейтинг: хто незадоволений російським диктатором (ВІДЕО)

Прямий ефір