У НАТО підтвердили обіцянку щодо майбутнього членства України

Фото Укрінформ

Лідери НАТО підтвердили рішення Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна буде членом НАТО, зазначивши, що Київ має просуватися вперед на шляху реформ і повністю використовувати вже наявні у нього інструменти для досягнення членства.

Про це йдеться в заключній декларації, ухваленій за підсумками саміту Організації Північноатлантичного договору, пише UATV із посиланням на DW.

“Ми підтримуємо рішення, ухвалене на Бухарестському саміті, що Україна буде членом альянсу з Планом дій щодо членства як невід’ємною частиною процесу; ми підтверджуємо всі елементи цього рішення, а також подальші рішення, включно з тим, що кожного партнера оцінюватимуть гідно”, – йдеться в декларації.

Також у НАТО заявили, що  підтримують право України визначати своє майбутнє і зовнішньополітичний курс без втручання ззовні.

Читайте також: Володимир Зеленський і Борис Джонсон обговорили євроатлантичну інтеграцію України

В НАТО вважають, що “успіх широких і незворотних реформ, зокрема боротьба з корупцією, просування інклюзивного політичного процесу, реформи з децентралізації, засновані на демократичних цінностях, повазі прав людини, меншин і верховенства права, будуть вирішальними для того, щоб закласти основу для процвітаючої та мирної України.  Особливо важливі подальші реформи у сфері безпеки, зокрема реформа Служби безпеки України”.

“Ми схвалюємо значні реформи, які вже були проведені, та наполегливо рекомендуємо досягати подальшого прогресу у відповідності до міжнародних зобов’язань та зобов’язань України”, – наголошується в документі.

У НАТО запевнили в подальшій практичній підтримці задля реформування сектору оборони і безпеки, зокрема за допомогою комплексного пакету допомоги.

Як повідомлялося раніше, Володимир Зеленський вітає підтримку України з боку лідерів країн G7.

Прямий ефір