1331 українця вже звільнено — що відомо про обмін полоненими та незаконні дії Росії (ВІДЕО)

Звільнені з полону українці. Фото: t.me/ermaka2022

Понад 1300 українців вдалося звільнити з російського полону від початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський. Серед звільнених — військовослужбовці та незаконно захоплені цивільні. У яких умовах утримують українців у РФ, можна дізнатися тільки від тих, хто повернувся з полону. Адже міжнародні гуманітарні організації не мають доступу до місць тримання полонених, що є прямим порушенням Женевської конвенції та міжнародного гуманітарного права, повідомляє FREEДОМ.

1 грудня ще 50 українських військових повернулися додому з російського полону. Серед них — 14 захисників міста Маріуполь Донецької області. Наймолодшому зі звільнених — 19 років, старшому — 59. У більшості звільнених — поранення та травми. Усі вони пройдуть медичне обстеження, лікування та реабілітацію.

Це був четвертий обмін за останні два тижні. Наприкінці листопада вдалося звільнити з російського полону 100 українців. Серед них не тільки військові, які потрапили в полон на острові Зміїний і на Чорнобильській атомній станції, а й цивільні, яких, порушуючи всі правила ведення війни, захоплює російська армія.

Скільки залишаються в полоні — достеменно не відомо, адже Росія приховує місця тримання та списки полонених, не допускає до них представників міжнародних організацій.

“1331 вже звільнений. Ми повинні повернути всіх, усіх, хто був захоплений противником, окупантами. Усіх, хто був депортований, усіх, хто зазнав репресій і кого тримають в різних “ізоляціях” — у Росії та на тимчасово окупованих територіях нашої держави”, — заявив Зеленський.

Грубі порушення Женевської конвенції Росією не поодинокі. Це — традиція Кремля. Згідно з міжнародним гуманітарним правом обов’язок кожної сторони воєнного конфлікту — надавати доступ до полонених, дотримуватися правил їхнього утримання, повідомляти про переводи.

“З нас знущалися, нас били, вони нелюди. Просто нелюди. Жінок били, і найбільше били жінки, їхні жінки нас били”, — розповіла звільнена з полону.

“Де ми тільки не були, ми і в Таганрозі були, і в Валуйках Бєлгородської області, Курська область. Нас тягали мало не по всій Росії, скажімо так. Якби ви тільки знали, як наших хлопців там катують, вони дуже з них знущаються, дуже, по-звірячому”, — поділилася ще одна українка.

Україна забирає у противника і тіла загиблих військовослужбовців. За даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, близьким повернули 663 тіла загиблих українців.

Більшість обмінів — результат роботи великої команди. Безпосередньо Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Штаб створено на базі Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Робота над поверненням полонених триває і триватиме до останнього звільненого українця.

Читайте також: Майже 220 людей досі перебувають “на підвалах” у Запорізькій області, — Старух (ВІДЕО)

Нагадаємо, російський адвокат та правозахисник Микола Полозов повідомив, що російські ЗМІ оголосили про те, що над 70 українськими військовополоненими мають намір провести так званий суд, проте немає жодних підтверджень цієї інформації.

Прямий ефір