США і Китай не змогли узгодити план припинення війни, розв’язаної Росією, — Салліван

Джейк Салліван. Фото: eda.admin.ch

США і Китай не змогли узгодити план припинення розв’язаної Росією війни, оскільки Сполучені Штати суворо дотримуються принципу “нічого про Україну без України”. Про це повідомив радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван за підсумками свого триденного візиту до Пекіна, інформує FREEДОМ.

Салліван провів низку переговорів, зокрема, з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Крім російської агресії, чиновники обговорювали питання, які стосуються Тайваню і ситуації в Південнокитайському морі.

“У нас була можливість обмінятися думками про війну Росії проти України протягом останніх трьох днів. Ми не досягли якогось конкретного плану щодо дипломатії, багато в чому тому, що Сполучені Штати дуже суворо дотримуються простого принципу: нічого про Україну без України”, — наголосив радник.

За його словами, зрештою Україна сама вирішуватиме, як вона продовжуватиме дипломатію і переговори.

“Я також висловив наше занепокоєння з приводу кроків, які Китай зробив щодо перетину економіки та національної безпеки, і того впливу, який це справило на західний бізнес і на ланцюжки постачань. І тому в нас був енергійний обмін думками з цього питання”, — повідомив Джейк Салліван.

Пізніше в Білому домі повідомили, що лідери Сполучених Штатів і Китаю запланували телефонну розмову найближчими тижнями.

Востаннє Джо Байден і Сі Цзіньпін проводили особисті переговори в листопаді 2023 року.

Зі свого боку радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван і глава МЗС Китаю Ван Ї підтвердили, що обидві країни зберігатимуть канали зв’язку на високому рівні відкритими, попри розбіжності в поглядах щодо низки важливих питань.

Під час зустрічі з Ван Ї в Пекіні Джейк Салліван наголосив, що Штати продовжать захищати своїх союзників в Індо-Тихоокеанському регіоні, а також висловив занепокоєння з приводу допомоги, яку КНР надає оборонно-промисловій базі Росії.

Салліван зазначив, що вона може мати негативні наслідки для європейської та трансатлантичної безпеки.

Водночас Ван Ї висловив невдоволення зв’язком між Вашингтоном і Тайбеєм, а також запровадженими у США тарифами на низку китайських промислових товарів.

Читайте також: Візит Джейка Саллівана до Китаю: про що хочуть домовитися Вашингтон та Пекін (ВІДЕО)

Прямий ефір