Окупанти готуються до нових штурмів на Харківському напрямку — ймовірні причини активізації назвав аналітик

Вовчанськ. Скріншот: t.me/operativnoZSU

Російські загарбники не припиняють спроб прорвати оборону українських військ і продовжують обстріли позицій ЗСУ на всіх активних ділянках фронту. На Харківщині окупанти готуються до нових штурмових дій, аби відновити втрачені позиції. Така активізація, зокрема, зумовлена вказівками Кремля. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився військовий аналітик Олексій Гетьман.

“Ворог не залишає спроби атакувати на всій лінії фронту. Щодо Харківського напрямку, то там відбуваються бойові дії, по-перше, тому, що так, мабуть, спланував [Валерій] Герасимов, який поки що командує російською армією на фронті. На це впливає політичний складник, тому що десь місяць тому на пресконференції Пєскова (прессекретар Путіна, — ред.) його незручно запитали про те, провальна чи вдала операція російських військ на Харківщині. Він, природно, сказав, що все йде “за планом”, як зазвичай. А також заявив про те, що готуються наступні удари, які будуть більш ефективними, мовляв, будуть просування. Загалом — усе, що вони всі люблять розповідати”, — зазначив аналітик.

За словами Гетьмана, запитання про Харківський напрямок Пєскова дуже збентежило і було видно, що той занервував.

“Адже і сліпому видно, що операція ЗС РФ у Харківській області була невдала. Але після таких заяв Пєскова про те, що буде наступний штурм, і що він нібито буде більш вдалим, уже командування російських військ не могло не підтягнути туди війська і не пробувати робити нові наступальні дії”, — вважає аналітик.

Перед атаками, наступом проводиться розвідка, покращується система зв’язку, система взаємодії між військами, що й спостерігається зараз на Харківському напрямку. Також, за словами Гетьмана, збільшилися заходи диверсійно-розвідувальних груп у регіон.

“Спочатку будуть збільшення польотів безпілотників. Потім — масовані артилерійські обстріли. Можливо, удари КАБів. А потім підуть уже наступи. І це зрозуміло, адже тут є політичний складник. І те, що буде на початку їхнього наступу, теж досить прогнозовано. Єдине, що поки не можна сказати точно, це будуть танкові удари чи піхотні. Невідомо, яку окупанти оберуть тактику. Це будуть або малі піхотні групи, штурмові, як це зараз відбувається на Покровському напрямку. Або як на Куп’янсько-Лиманському — будуть спроби атакувати важкою технікою: танками, броньованими машинами”, — резюмував Гетьман.

Читайте також: Російські підрозділи з гарячих ділянок Донецького фронту перекинуто в Курську область — деталі від Снєгирьова

Як повідомлялося раніше, на Харківському напрямку відбулося два ініційованих ворогом бойових зіткнення. Бої точилися в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ.

Прямий ефір