Візитом до Києва Моді підтвердив свою нейтральну позицію — думка Бордиловської

Нарендра Моді. Фото: president.gov.ua

Путін підставив Моді. У російського диктатора є бажання замазати всіх своєю брудною війною проти України, тому Моді потрібно було реабілітуватися. Своїм візитом в Україну Моді показав, що Індія продовжує дотримуватися нейтральної позиції. Про це сьогодні, 25 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала докторка політичних наук, завідувачка відділу нових викликів Національного інституту стратегічних досліджень Олена Бордиловська.

Вона нагадала, що під час візиту Моді до Москви Росія завдала ракетного удару по дитячій лікарні “Охматдит” у Києві.

“Моді сказав Путіну в обличчя в день поспішного завершення візиту до Москви, що неможливо бачити страждання людей, особливо дітей”, — сказала Бордиловська.

Політологиня зауважила, що не згодна з тими, хто каже, що Індія має зайняти більш нейтральну позицію щодо війни Росії проти України.

“Ну яку ще більш нейтральну? Нейтральна позиція ось вона і є — це і візит до Москви, і візит до Києва. Саме тому ми знаємо цю нейтральну позицію. Це кредо індійської дипломатії, подобається вона нам чи не подобається. Але це так і є. Ми чекали цього візиту для того, щоб Індія підтвердила свою нейтральну позицію, що вона готова вислухати всі сторони. І ось ці заяви, які прозвучали в п’ятницю під час візиту, про те, що Індія сприятиме скрізь, де тільки можливо, досягненню миру в Україні, це насправді так і є”, — вважає вона.

Бордиловська звернула увагу, що не може все змінитися в одну мить, і не варто очікувати дива від візиту Моді до Києва.

“Ясна річ, що Індія не перестане завтра купувати російську нафту, не перестане співпрацювати з Росією в багатосторонніх форматах, таких як БРІКС і ШОС. Але для того, щоб ця ситуація змінювалася, потрібно щось робити. Щоб мінімізувати співпрацю Індії з Росією, потрібно її диверсифікувати. І ось візити Моді, до речі, не тільки в Україну, а в Польщу і в Україну, увага до центральної Європи, це якраз і є конкретні кроки з поступового початку диверсифікації співробітництва з Росією, а потім, можливо, і мінімізації”, — висловила думку політологиня.

Читайте також: Чому візит Моді до Києва має історичне значення — розбір (ВІДЕО)

Нагадаємо, вперше в історії двосторонніх відносин прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді прибув до Києва з офіційним візитом. У День Державного Прапора України, 23 серпня, напередодні Дня Незалежності, він зустрівся з президентом Володимиром Зеленським на території Національного музею історії України у Другій світовій війні в Києві.

Прямий ефір