Пожежу на нафтобазі в Пролетарську не можуть ліквідувати восьмий день — подробиці (ВІДЕО)

Пожежа на нафтобазі в Ростовській області. Фото: Telegram-канал "Новости Ростова".

Десятки резервуарів нафтосховища в Пролетарську Ростовської області РФ палають уже восьмий день. Вони спалахують один за одним. Тепер виникла загроза вибуху цистерн із гасом. Пожежу загасити не вдається. У Пролетарську вже горять житлові будинки. Деталі — у матеріалі телеканалу FREEДОМ.

Пожежа на нафтобазі почалася після атаки дронів. Загорілися два десятки цистерн із дизельним пальним, об’ємом по 5 тис. кубічних метрів кожна. Загалом таких резервуарів — більше ніж 70. 

“Сили оборони України вразили черговий важливий об’єкт російських загарбників. У ніч на 18 серпня завдано удару по комбінату “Кавказ” у Ростовській області Російської Федерації. Тут зберігалися нафта і нафтопродукти, які поставлялися також і для потреб окупаційної армії РФ”, — повідомили в Генеральному штабі Збройних сил України. 

Під час спроб ліквідувати пожежу постраждали близько пів сотні рятувальників. Сімох у важкому стані доправили в госпіталь у Санкт-Петербурзі. А на підприємстві з’явилася загроза розгерметизації гасових цистерн. Тим часом горить уже саме місто, повідомили в МНС Росії. 

Місцеві жителі кажуть, що палає ціла вулиця. Пояснюючи причини пожежі, чиновники у свідченнях плутаються. Спочатку написали, що вогонь перекинувся з нафтобази на житлові будинки. Пізніше, що це дві різні пожежі. 

Людям до таких тонкощів діла немає. Місто огорнув чорний дим, дихати нічим. Хоча мер Пролетарська запевняє: у місті все стабільно й евакуювати населення не потрібно.

Видання “Радіо Свобода” опублікувало супутниковий знімок, на якому видно наслідки тривалої пожежі на нафтобазі. Як зазначається, його зроблено 23-го серпня. Через атаки по російських нафтосховищах і НПЗ у Росії дорожчає пальне, всупереч всім спробам влади стримати зростання цін.

“98-е паливо дорожчає, це вже приховувати не можуть. З’явилася нова інформація про те, що не можуть закрити постачання. Тобто почалися арбітражні переслідування, тому що люди, як і бізнес, хочуть купити за тими цінами, які заявляє держава, а вона не дає підвищувати ціни. Росія не дає підвищувати ціни на паливо. Навіть на гуртовому ринку це регулює. У них гуртовий ринок на 20% дорожчий, ніж роздрібний”, — сказав заступник директора Асоціації енергетичних і природних ресурсів України Андрій Закревський. 

Тактика постійних атак на російські НПЗ і нафтобази, на думку експертів, дуже ефективна. Скорочення припливу коштів на продовження війни, затримки в постачаннях російській армії — найочевидніші її результати.  

“Ми вже по третьому і четвертому колу “прасуємо” російську “нефтянку”. І в нас є дуже великі успіхи. Вони полягають у тому, що фактично високооктанове паливо і додаткові хімічні продукти, які необхідні в нафтохімічній продукції, ми “вибили”. Щось серйозне росіяни виробляти зараз не можуть. Наприклад, авіапальне у РФ уже постачає Білорусь. Іншими словами, Росія перестала бути країною-бензоколонкою”, — наголосив Закревський. 

Власники вже поспішають позбутися ризикованих об’єктів. Одну нафтобазу в Ростовській області виставили на продаж 20 серпня. Другу — незадовго до цього. Власники готові здавати об’єкти в оренду, якщо покупці не знайдуться. Також у Ростовській області на продаж виставили ще два нафтопереробні заводи й нафтобазу, що не працює.

https://youtu.be/RXdxlMr7Qoc

Читайте також: У Ростовській області шостий день палає нафтобаза, яку атакували безпілотники (ФОТО)

Прямий ефір